Реджеп Ердоган: САЩ финансират кюрдите в Турция и Сирия с пари от нефт

Лидерите на Русия, Турция и Иран обсъждаха ситуацията в Сирия в Техеран

[ad id=“225664″]

САЩ финансират кюрдите в Турция и Сирия с пари от петрол. Размерът на тази подкрепа възлизал на 700-800 млн. долара. Това пише в. „Хюриет“ в кореспонденция, в която са цитирани изявления на президента Реджеп Ердоган, направени пред турски журналисти в президентския самолет на връщане от тройната среща на върха за Сирия в Техеран между Ердоган, Владимир Путин и Хасан Рохани, предава Дир.бг.

„Владимир Путин силно се изненда, когато му съобщих, че сумата е 700-800 млн. долара от петрола, с който САЩ финансират ПКК и СЗН“, цитира вестник „Хюриет“ думите на Ердоган.

Турският държавен глава е посочил още, че в разговор с Владимир Путин му е казал, че САЩ следят отстрани случващото се в Сирия, но много силно подкрепят ПКК и „нейното разклонение в Сирия“ (за каквото Анкара смята СЗН) в районите Дейр аз Зур и Манбидж.

[ad id=“263680″]

„САЩ спазиха ли обещанието си за Манбидж? Обещаха след 90 дни, изминаха 90 дни… Сега целта им е да настанят там терористичните групировки. Също както направиха в Дейр аз Зур. Сега там захранват терористичните групировки ПКК и СЗН. С какво – с петрол, разбира се… Там групировките получават много сериозни приходи от петрола. Около 300 млн. долара са приходите само от суров петрол. Помислете на колко възлиза обработеният петрол, вероятно са 700-800 млн. долара“, посочил пред журналистите турският лидер.

По думите на Ердоган САЩ използвали терористичните групировки „като маша“.

[ad id=“236993″]

„САЩ са доставили над 18 хиляди тира и 3 хиляди самолета оръжия и оборудване в базите на терористичните групировки, които се поддържат от Вашингтон“, добавил президентът.

 


image0 (9K)