Реджеп Ердоган към САЩ: Сами ще отрежем собствената си пъпна връв

„Готвим се да осъществяваме търговията си със страни като Китай, Русия, Иран и Украйна, с които имаме най-голям търговски стокообмен, в национална валута.

[ad id=“225664″]

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предлага на европейските държави да водят търговията си с Турция в националната валута, „за да се измъкнат от пресата на долара“, предаде турската частна телевизия НТВ.

„Готвим се да осъществяваме търговията си със страни като Китай, Русия, Иран и Украйна, с които имаме най-голям търговски стокообмен, в национална валута. Ако европейските държави искат да се измъкнат от пресата на долара, сме готови да създадем с тях подобна система“, заяви Ердоган.

„Никога няма да приемем този ред, който обявява икономическа война на цял свят и със заплахи за санкции изнудва държавите. Санкции, (валутен) курс – въобще не ни интересува. Няма да чакаме благоволение от никого. Сами ще отрежем собствената си пъпна връв. Така направихме и в отбранителната промишленост“, добави още президентът, който говори пред свои симпатизанти на проява в черноморския окръг Ризе, предава БТА.

Ердоган обеща, че „Турция в най-скоро време ще излезе от спиралата на лихвите и курсовете, в която се опитват да я притиснат“.

„Правете каквото си щете, няма да ни откажете от целите ни в икономиката. Няма да отстъпим от политиките си за Сирия, за Ирак“, каза още турският президент.

Това изказване бе направено, след като американският президент Доналд Тръмп обяви удвояване на митата върху стоманата и алуминия от Турция.

[ad id=“263680″]

Междувременно турската лира падна до рекордно ниски нивa, a Ердоган на няколко пъти през последните дни призовава турците да продават доларите и еврото, с които разполагат, за да подкрепят националната валута на Турция – турската лира.


image0 (9K)