Регулаторът на ЕС ще разследва дали руската ваксина не е тествана върху хора насила

Европейският лекарствен регулатор ще започне разследване дали при клиничните изпитвания на руската ваксина срещу COVID-19 е използвана принуда. Това съобщи Файненшъл таймс, като се позова на свои източници в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Разследването цели да разкрие дали производителят на ваксината „Спутник V“ е спазвал международния стандарт за добра клинична практика (GCP).

Файненшъл таймс припомня, че самата Русия съобщи за участието на военни и държавни служители в изпитванията на ваксината, разработена от държавна лаборатория, която е финансирана от руския Фонд за преки инвестиции, както се нарича суверенният фонд на Кремъл.

Директорът на фонда Кирил Дмитриев е коментирал пред изданието, че „не е имало натиск (върху участници) и „Спутник V“ отговаря на всички клинични стандарти“.

В момента Европейската агенция по лекарствата разглежда документите на „Спутник V“, чийто производител поиска в началото на март разрешение за употреба на територията на Европейския съюз (ЕС).

Няколко дни по-късно EMA предупреди държавите от ЕС да не избързват с одобрението на ваксината за употреба на техните територии.

Досега само Унгария и Словакия са разрешили руската ваксина. Заради доставките на „Спутник V“ премиерът на Словакия подаде оставка.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)