Регистрирани са 7 мигранти, болни от малария

От началото на годината в Регионалната здравна инспекция в Пловдив са регистрирани 7 случая на болни от малария мигранти.Всички са били бежанци от Афганистан, настанени в центъра в Харманли, съобщи БНР.

След лечение в болница мигрантите са върнати обратно в центъра. Последният случай е от преди седмица, като пациентът също е изписан след тридневно лечение. По-рано от Държавната агенция за бежанците увериха, че няма данни за масова зараза в бежанския център в Харманли.

Председателят на Държавната агенция за бежанцитеПетя Първанова обясни , че разпространяваната през последните два месеца информация за масова зараза, за множество случаи на лайшманиоза в центъра в Харманли, е невярна.
Миналата седмица беше съобщено, че 23 нови случая на краста и няколко на нетипичната за нашите ширини кожна лайшманиоза са регистрирани в бежанския център в Харманли от 4 ноември насам.

В събота и неделя екип от ВМА – инфекционисти и дерматолози, посетиха центъра и извършиха прегледи. Посещението е във връзка с препоръките на омбудсмана.
Прегледани са 126 лица с най-сериозни видими кожни проблеми, обриви и усложнения. Случаите на краста, които са установени при вчерашния преглед, са 26, съобщи Първанова. 23 са тези които са пристигнали миналата седмица и са установени при първоначалния преглед и 3 лица с усложнения от неправилно лечение.


image0 (9K)