Регионалната комисия в НС подкрепи мораториума върху застрояването на парк „Бедечка“

Регионалната комисия в НС подкрепи с консенсус от 12 гласа налагането на мораториум върху застрояването на парк „Бедечка“ в Стара Загора
Димитър Танев, народен представител от Реформаторския блок, водещ вносител на предложението за мораториум, заяви:
„От РБ предлагаме мораториум върху застрояването на парк „Бедечка“ в Стара Загора, който изразява и волята на гражданите, и волята на местните власти. Такъв мораториум е приет на местно ниво, с решение на местната власт, през ноември 2016 г., но е подложен на десетки дела в съда. Искам да обърна вниманието на комисията, че от две кооперации до сега изградени в парка, вече има нови четири, а за още два месеца, в които страната няма да има Парламент, ще станат поне 12 и тогава парк „Бедечка“ вече няма да има. От парк квартал става, но от квартала парк – не.“

Той аргументира позицията на РБ с това, че за трите години, в които мораториумът ще е в сила, местната власт ще има възможност да намери балансирано решение за запазване на зелените площи и парка от агресивно застрояване, както и за ефикасно обезщетение на собствениците. Парк „Бедечка“ трябва да остане парк, категоричен бе Танев.

Процедурите свързани с обезщетяване на инфраструктурата да се приложи и за запазване на един от „белите дробове“ на Стара Загора – град, който е многократно обгазяван и има проблем с чистотата на въздуха, подчерта също той.

Найден Зеленогорски, председател на Регионалната комисия и съпредседател на парламентарната група на РБ, добави, че РБ внася мораториума, защото големите градове изпитват хроничен недостиг на чист въздух, а опазването на природата и парковете в градската среда е приоритет за Десните. Всички искаме да отглеждаме децата си в чиста среда, не можем да допуснем това застрояване да продължава и мораториумът ще даде възможност на местната власт да намери доброто решение, каза още Зеленогорски.

Вчера Регионалната комисия прие с консенсус от 12 гласа мораториума върху застрояването на парк „Бедечка“. Предложението предвижда той да продължи 3 години и да има обхват върху всички строителни дейности и върху издаване на разрешения за строеж на територията на парка. Той трябва да спре действията по прилагането на влезлите в сила подробни устройствени планове, както и изменения, допълнения и нанасяне на нови имоти в кадастъра и имотния регистър в границите на тези имоти.


image0 (9K)