Революционно изследване може да доведе до промяна на химиотерапията!

Ново изследване e открило съединение, което спира разпространението на раковите клетки, като ги лишава от витамин В2. Констатациите могат да доведат до революция в традиционната химиотерапия, пише сайтът zdrave.to.

[ad id=“263680″]

Екип от британски изследователи се стреми да открие нетоксичен терапевтичен метод, насочен към митохондриите на раковите клетки. Митохондриите са органични вещества във всяка клетка, произвеждащи енергия. Комбинацията, открита неотдавна от учените, може да спре раковите клетки да пролиферират, като се намесва в техния енергиен процес в митохондриите, пише на сайта medicalnewstoday.com.

Гладните за енергия ракови клетки 

Проф. Лисанти и колегите му използвали скрининг на лекарствата за идентифициране на съединението, което се нарича дифенилен йодиниев хлорид. Различни клетъчни анализи и други експерименти с клетъчни култури разкриват, че “дифенилентарния йодиниев хлорид” намалява с над 90% енергията, произведена в митохондриите на клетките.

Дифенилният йодиниев хлорид (DPI) постига това чрез блокиране на витамин В2 – известен също като рибофлавин, който черпи енергията на клетките.

[ad id=“225664″]

“Нашето наблюдение е, че DPI селективно атакува раковите стволови клетки, като ефективно създава недостиг на витамини. С други думи, като изключим производството на енергия в раковите стволови клетки, ние създаваме процес на хибернация. Раковите стволови клетки са тези, които произвеждат тумора. Клетките просто седят там, сякаш са в състояние на застой”,  продължава проф. Лизанти.

Важно е, че DPI се оказва нетоксичен за т.нар. насипни ракови клетки, които в голяма степен се считат за не-туморогенни.

“Тези открития имат значителни терапевтични последствия за силно насочване към раковите стволови клетки, като същевременно се намаляват токсичните странични ефекти”, добавят изследователите.

Нова ера на химиотерапията?

“Вярваме, че DPI е един от най-мощните и силно селективни инхибитори на ракови стволови клетки, открити досега”, казват учените. Констатациите са особено важни предвид тежката нужда от нетоксични ракови терапии и сериозните странични ефекти на конвенционалната химиотерапия.

“Хубавото на DPI е, че той прави метаболитно негъвкавите ракови стволови клетки много по-податливи на други лекарства”, обяснява проф. Лизанти. Изследователите предлагат тези нови молекули да се нарекат “митофлавоцини”.


image0 (9K)