Рашидов: Боил Банов никога не е казвал, че е бил рекетиран

„Желая на Елена Йончева добър път, но не по този начин към голямата политика, защото там има някаква хигиена.“ Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по културата и медиите във връзка с разследването „Ало, Банов съм“, предаде Агенция „Фокус“. Рашидов посочи, че не иска да напада никого.

„Лично уважавам като журналист Елена. Ние сме били добри приятели, стари. Аз съм държал да има хигиена във всички европейски средства. Затова днес имаме 10 театъра, ремонтирани, училища по изкуствата, 6 нови музея“, допълни бившият министър на културата.

На въпрос дали него някой го е изнудвал със записи, депутатът обясни, че записите ги е видял от медиите.

Попитан дали Боил Банов е казвал, че е бил рекетиран, Рашидов заяви: „Боил Банов не е споменал, защото е горд човек. Защо трябва като ученичка всичко да ми докладва. Боил Банов е работлив човек, работил съм прекрасно с него. Не мога да кажа нищо лошо. Не говоря, че заставам зад някого. Заставам винаги зад закона. Това ме кара днес да бъда спокоен“, допълни Рашидов.

Това твърдение на Рашидов е изненадващо, защото от вчера Боил Банов твърди, че четири години бил рекетиран, а пък сега излиза, че министърът му не знаел това.

„За забавянето на Ларгото е виновно правителството на Орешарски“, обяви още Рашидов.

Той припомни, че му е било съобщено, че се забавя срокът и има опасност да се загубят за последния етап към 3 млн. лв. европейски пари.

„Вие давате ли си сметка, че това е да бръкна в касата на Министерството от бюджета, и без това малкия бюджет, и да покрия загубата на европейски пари. Търсихме всички възможности. Дори болен, спрях лечението си. Пристигнах в София, това пусто Ларго… Пусто казвам, защото и то ми помогна малко да се разболея. Когато видях, че се забавят, разговаряхме с хората дали може тихо и спокойно да изпълним срока, за да не загубим пари. Целият проблем е в тези 30 дни, за което е виновно правителството на Орешарски. Една година в найлони стоя обектът“, каза още Вежди Рашидов.

„Мълчах, защото не исках да влизам в тежка шлака – когато трябва да мърсим, трябва да сме наясно дали сме чисти“, каза още Рашидов.

„Сериозният политик има концепция, има програма. Това, което стана, е наливане на кофи с помия върху хората. Не е честно. След това извинява ли ми се някой“, попита Рашидов.

На въпрос дали има основание да се говори за корупция, Рашидов поясни, че това са тежки думи и твърдението трябва да се докаже.

Във връзка с уволнението на Ангел Ангелов от Министерство на културата Вежди Рашидов поясни, че той не е уволнен, а отстранен. Рашидов допълни, че това е заради Норвежката програма.

„Пристигнаха много сигнали за съмнения за проблеми с процедурите, тръжните. Аз съм се заклел като министър, че едно петно не бих искал да падне съмнение“, каза още Рашидов.


image0 (9K)