Рачков късал с халтурата, писнало му да се прави на шут

Тайна мечта къта в сърцето си Димитър Рачков, пише „Уикенд”. Любимецът на продуцента Маги Халваджиян много искал да скъса с халтурата и да се влее във високото изкуство. Тези дни той е водил преговори с хора от Народния театър с надежда да му дадат шанс за изява извън тв програмите, в които единствената му работа е да се прави на шут.

Рачков не се оплаквал от заплащането в халтурите, които го превърнаха в звезда. Той нямал проблеми и с шефа си Маги Халваджиян, който не спира да го хвали. От известно време обаче се чувствал провален като актьор, тъй като с годините свикнал да играе все една и съща роля – на лигльо. Тормозел се от постоянните подхвърляния, че е бездарен, не става за друго, освен да се прави на тъп и глуповат, и от призивите да го свалят от ефир, с които от години се пълнят форумите и социалните мрежи. Говори се, че Рачков всъщност нямал нищо общо с публичния си образ на лековат и вечно усмихнат клоун. В живота той бил по-скоро тих и затворен. С годините започнал да се дразни, че много зрители не правят разлика между самия него и ролята, с която излиза на екран.

Ето защо решил да разчупи клишето, като потърси други роли. За момента едно от малкото места, където зрителите могат да го видят извън неговите тв изяви, е „Забраненото шоу на Речков”, което от време на време актьорът прави. Билетите за него са по 80 лева и се продават като топъл хляб, но дори този финансов успех не можел да успокои Митко. Искало му се да прави нещо по-дълбоко и стойностно. С носталгия се връщал към началото на кариерата си и наградата „Аскеер” да изгряваща звезда, която взима през 2000 г. Затова решил да поговори с приятели от Народния театър дали случайно няма да се намери роля за него в репертоара на първата ни сцена.

Свидетели разказват, че е водил разговор на четири очи с Валентин Ганев, който е един от най-уважаваните хора в най-големия театър в страната. Освен като актьор, той се изявява там и като режисьор, а Рачков се надявал да го убеди да използва услугите му. За Ганев това сътрудничество щяло да е изгодно, защото името на Митко ще привлече зрители на представленията му. На звездата пък щяло да свърши работа за изграждане на имиджа. Говори се, че господарят на ефира бил предложил услугите си и на други изявени театрали. Дали обаче преговорите ще доведат до нови роли, все още е рано да се каже.

Преди години актьорът бе част от Народния театър. След като обаче тв кариерата му потръгна, предпочете да напусне, за да има повече време за по-доходоносните си ангажименти. За разлика от звезди като Владимир Карамазов, Любо Нейков и Мариан Бачев, които движат успоредно ролите си в телевизията и театъра, Рачков последва примера на Виктор Калев, залагайки единствено на малкия екран. И точно като него след години съжали за избора си и започна да търси обратен път към сцената. В Народния театър все още се играе представлението „Хъшове”, където той имаше роля. Но името му вече не фигурира в актьорския състав.

Димитър Рачков е единственият от водещите на Маги Халваджиян, който не може да се похвали със значими проекти извън телевизията. Васил Василев-Зуека години наред играеше в театър „Кредо” на бившата си половинка Нина Димитрова, а след това продължи с роли в значими филми като „Посоки” и „В кръг” на Стефан Командарев. Герасим Георгиев-Геро и Малин Кръстев играят в Малък градски театър „Зад канала”, Ненчо Балабанов записва музика, Румен Угрински е в Кукления театър. На този фон единственият значим за изкуството проект, до който Рачков е допуснат в последните години, е кино хитът „Възвишение”. Но там той има съвсем малка, епизодична роля.

 


image0 (9K)