Рафаел Надал спечели четвъртата си титла от US Open след пет часова битка с Медведев

Рафаел Надал защити реномето си на голяма звезда в мъжкия тенис, след като успя да се пребори за четвъртата си титла на Откритото първенство на САЩ. Надал победи след 4 часа и 50 минути игра Даниил Медведев (Русия) със 7:5, 6:3, 5:7, 4:6, 6:4.

Мачът, който събра 24 хиляди зрители на Артър Аш, се превърна в истински трилър със силно начало на Надал и буквално възкресение на малко непохватния руснак Медведев. 33-годишният испанец имаше аванс за пробив и в третия сет, когато всичко можеше да приключи, но Медведев удължи мача с още близо 2 часа и 15 минути. В крайна сметка Надал вдигна 19-ата си титла от Големия шлем, само една по-малко от 38-годишния Роджър Федерер, който отпадна тук на четвъртфинал. Предишните титли на Рафа от Флашинг Медоус са от 2010-а, 2013-а и 2017-а година.

А днешната титла даде на Големите трима Федерер, Надал и Джокович 12-и пореден успех в Големия шлем и общо 55 отличия. Джокович пък се отказа от участие тук заради травма, също на четвъртфинал.

Но 23-годишният и поставен под номер 5 Медведев показа, че е част от следващата генерация, която ще чака да освободят трона, за каквито са смятани още в момента Стефанос Циципас (Гърция) и Александър Зверев (Германия). В първия си финал на ГолеМИя шлем Медведев може да бъде доволен и да го смята като успех, след като преди това е бил финалист във Вашингтон и Монреал и шампион в Синсинати Мастърс.

Надал започна категорично първия сет със 7:5 и ключов пробив в 12-ия гейм, като единствено началото на сервис беше колебливо и допусна брейк. Медведев опита да отвърне, но сервис-геймовете му се превръщаха в продължителни битки и той не можа да оцелее.

Вторият сет се разви по идентичен сценарий, като след 1:2 Медведев отново се прекърши и испанският гигант взе частта с 6:3. В третия сет руснакът показа уникален характер и въпреки че беше пред пробив и отпадане, успя да се върне и на свой ред да вземе подаването на Надал, за да върне частта със 7:5 и да вкара мача в четвърти сет.

В четвъртата част нервността на Надал се виждаше все по-ясно и той направи няколко нетипични и неочаквани непредизвикани грешки. В десетия гейм Медведев реализира пробив, след като до момента всеки беше взел подаването си. Руснакът поведе с 40:0, допусна изравняване на 40, но отличната му игра от началната линия му донесе пробив още при първата възможност.

В петия сет до 2-2 нещата вървяха според очакванията, макар и двамата да демонстрираха нервност и припряност. Първата индикация за това кой ще бъде шампион дойде в петия гейм, когато Надал завърши от втори опит. Първата възможност беше отразена от Медведев с ас, но след това не успя да се измъкне от ситуацията. Последва гейм на 0 и 4:2, а третият пореден гейм дойде с пробив на 15 и Надал мина като експрес през съперника си – 5:2.

Медведев не пожела да се откаже дори в този момент и осъществи мини-обрат за достигане до точка за пробив, като този път не ставаше въпрос за грешки на противника. Рафа Надал направи двойна грешка и върна противника си в срещата, който след това взе и подаването си. Макар и в два момента Надал да беше пред пробив и шампионска точка, Медведев отново се измъкна с няколко прецизни удара по правата и си взе подаването след третото 40:40 в тази част.

Картината не се промени и в последния гейм, когато „нахалникът“ Медведев беше пред пробив за 5:5, но в крайна сметка при първия си мачбол в гейма Надал се възползва и реализира за победното 6:4.


image0 (9K)