„Растящ политически натиск“. „Репортери без граници“ осъдиха действията на КПКОНПИ срещу издателя на „Икономедия“

Международната неправителствена организация “Репортери без граници” осъди “растящия политически натиск над основната независима медийна група” в България – “Икономедия”. Това става ясно от поредица съобщения в официалния профил на организацията в Туитър. В публикациите от петък вечерта се допълва, че „са замразени банкови сметки и някои частни активи на изпълнителния директор Галя Прокопиева и основателя Иво Прокопиев“.

Преди дни Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) съобщи, че внася в съда иск за отнемането на имущество за близо 500 хиляди лева от бизнесмена Иво Прокопиев и супругата му Галя Прокопиева. Това не е единственото дело срещу издателите на “Капитал” и “Дневник”. По друга искова молба в Бургаския окръжен съд комисията претендира имущество за близо 200 млн. лева.

От прокуратурата и от КПКОНПИ твърдят, че действията им нямат нищо общо с издаваните от него „Капитал“ и „Дневник“, които са критично настроени към държавното обвинение, припомня изданието Медиапул.


Позицията на „Репортери без граници“ в Туитър

“Репортери без граници” обаче смятат, че зад искането за запор се крият други причини. „Последното действие по искане на политически контролирани органи има за цел да отклони общественото внимание от продължаващия скандал за търговия с влияние в хазартния сектор и е в отговор на журналистически разследвания, разкрили неприятни истини за случаи на корупция в България“, пишат от базираната в Париж международна журналистическа организация.

Репортери без граници обръщат внимание и на още един сюжет от изминалата седмица, свързан с България – напомнянето в документ на Европейската комисия, че София все още е под мониторинг на правосъдната система, въпреки че предходният състав на ЕК предложи той да бъде свален.

„Приветстваме новините, че Европейската комисия ще продължи механизма за мониторинг над България, тъй като няма напредък в борбата с политическата корупция: натискът над независими медии е част от същия проблем – прилагане върховенството на закона”, пишат още от “Репортери без граници”.


Позицията на „Репортери без граници“

В края на април международната журналистическа организация констатира, че въпреки увеличаващия се международен натиск, свободата на медиите България не отбелязва подобрение през 2019 г. и страната остава на 111-то място по свобода на словото. В ежегодната класация за медийна свобода от Репортери без граници определиха София като „черната овца“ на Европейския съюз, тъй като е последна в класацията от всички страни членки на ЕС.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)