Рандеву „Августа Траяна“ за ретроавтомобили готвят в Стара Загора

Рандеву „Августа Траяна“ за ретроавтомобили готвят в Стара Загора. Уникалното автомобилно събитие организира „Асоциация на автомобилните историци в България“ със съдействието на Община Стара Загора.

То ще се проведе на 6 септември 2020 г., под името Рандеву „Августа Траяна“ от 9 до 15 часа в парк „Артилерийски“.
Ще вземем най-доброто от „16-ти ретро парад Стара Загора“ проведен през 2019 г. и ще зададем насоките за реализация на авангардно ретроавтомобилно събитие през 2021 г. , казват от екипа, който работи по организацията. Благодарение на новостите, които се въведоха, миналата година парадът събра рекорден брой участници 172-ма, някои с повече от един автомобил, от страната и чужбина.
Тази година ще има нов времеви прозорец за провеждането, нова организационна схема, различен награден фонд, съвременна комуникация участници-гости, удължено представяне на участващите автомобили, въвеждане на политика за интегриране на поколенията и много изненади за участници и гости.

Идеята е интеграция на различни форми на културна комуникация в едно събитие от нов тип за България. Целта е да се покаже, че връзката между различните изкуства, дейности и практики е реално съществуваща и потенциално приемлива за различните поколения.
Основната част на събитието е събор на исторически превозни средства, без състезателен характер, а представяне и оценка на историческата стойност на инженерната мисъл и дизайн, като част от световното културно наследство. Музикалната програма през цялото време на събитието ще е от рок група „Страйк“. За децата, като част от бъдещето на гилдията, ще бъдат организирани: рисунка на асфалт, рисунка на платно, състезание с детски колички, под зоркия поглед на професионални аниматори.
По повод историческата дата 6 септември, ще бъде представена възстановка на част от събитията за обявяване Съединението на България, от национално дружество „Традиция“.
Наградният фонд т. г. ще са авторски творби на пловдивския скулптор Иван Ламбров, като всяка една от тях е уникална и би заела достойно място в коя и да е колекция от приложно изкуство.
„Планираме това да бъде първото подобно събитие, което ще бъде SMART – т.е. изцяло ще бъде обезпечено с QR кодове, които ще водят към различни информационни страници на сайта ни свързани със събитието. Те ще останат активни на сайта и ще формират информационна база данни с отдалечен достъп – единствена подобна в България“, обясни Ганчо Баев, зам.-председател на Асоциацията.


image0 (9K)