Ракът на яйчниците е известен като тихия убиец

[ad id=“225664″]

Всяка година в световен мащаб се диагностицират около 250,000 случаи и повече от 140,000 жени умират.

За съжаление 70% от случаите са открити във вече напреднал стадий. Какво е рак на яйчниците?

Това е заболяване, което се развива вследствие на мутации на клетките.

Този вид рак е известен като тихия убиец!

[ad id=“263680″]

В ранните стадии на заболяването симптомите са неспецифични или отсъстват, това е и основната причина за забавянето в поставянето на диагнозата.

При изследвания е установено, че ранното откриване на рака може драстично да увеличи шансовете за оцеляване. Така че обръщайте внимание на тялото си и редовните прегледи с Вашия гинеколог са от съществено значение.

Проблемът е че в момента няма надежден тест: Пап тестовете не изследват злокачествените кисти и дори СА125 кръвни тестове често дават грешни отрицателни резултати. Друг проблем е, че много от симптомите са подобни на други заболявания.

Ново изследване показва признаци и симптоми на ранен етап на рак на яйчниците. Информирайте се сега!

[ad id=“238430″]

Четири ранни симптоми на рак на яйчниците при жените:

1. Подуване

Ако забележите, че сте постоянно подути и често (което се случва в продължение на повече от три седмици), по начин, който не ви е случвал преди е възможно това да бъде признак на растящ раков тумори.

2. Болка в таза и долната част на корема

Помислете за всички области, в които може да чувствате менструални спазми – долната част на стомаха, тазовата област, може би дори и в долната част на гърба. Въпреки че болката по време на менструация е нормална, постоянна болка, която се задържа дълго след менструацията, може да бъде признак на рак на яйчниците.

[ad id=“218001″]

3. Без апетит или чувство за засищане

Ако забележите значително намаляване на апетита с продължителност повече от три седмици, консултирайте се с вашия лекар. Въпреки, че това може да бъде признак на множество възможни стомашни или чревни проблеми, също може да означава рак.

Жените, които страдат от рак на яйчниците усещат по-бързо засищане с малко храна, отколкото обикновено. Това е най-вероятно, защото ракът е нарушаване на хормоните, които контролират метаболизма.

4. Повишена нужда от уриниране

Ако забележите много по-висока честота на позиви за уриниране, въпреки че сте променили приема на течности, или ако сте уринирали и имате спешна нужда от повторно уриниране в следващата минута, може да се окаже един от най-ранните етапи на рак на яйчниците.

[ad id=“236993″]

5. Нарушения в цикъла

Всяко абнормно /междуменструално/ кървене трябва да се спомене на медицинско лице. Това не е нормално и обикновено е свързано със сериозни здравни проблеми на репродуктивната система.

Разбира се един или два от симптомите, изброени по-горе, може да се дължат на друг, по-малко сериозен здравен проблем. Ето защо ракът на яйчниците често остава недиагностициран в продължение на месеци.

Важно да се следи честотата и постоянството на тези симптоми.  Ако те не изчезват, след три седмици или повече, задължително трябва да си уговорите среща с Вашия лекар и да обсъдите необходимостта от скрининг за рак на яйчниците.

Помогнете в борбата срещу рак на яйчниците чрез споделяне на тази статия с приятелите и семейството си!

[ad id=“236999″]


image0 (9K)