Райчев: Станишев прояви качества – отиде, сби се и си взе мястото

Борисов, понеже си представя БСП като ГЕРБ, каза думите „шпионин – Държавна сигурност“ за листата на БСП за Европейския парламент. БСП е особено животно, има си характер и навици, много е демократична и има много идейни дискусии. Това каза в коментар за бТВ социологът Андрей Райчев.

Отношенията между Станишев и Нинова не са лични – дискусията е либерално и глобално или консервативно и ляво. Либерално лявата линия с всичките емигранти и гейове губи позорно в Европа. Либерализмът в света се разпада, а плащат левите. Затова Корнелия Нинова и БСП противостоят на ПЕС и накрая ще победят. БСП смятат, че Станишев води погрешна политика, заяви Райчев.

За България е голяма чест, че шефът на ПЕС е българин и затова БСП го постави на пето място в евролистата си. Станишев също прояви качества – отиде, сби се и си взе мястото. Нинова я боли, че беше бламирана за Станишев и Деница Златева. Това е политическа борба за смяна на поколенията. Бяха избрани трима много млади хора, които са много полезни за БСП. Така малко смешно звучат думите на Борисов за шпионите и Държавна сигурност – тези хора едва ли са били и чавдарчета. В ръководството на ГЕРБ има повече членове на БКП, отколкото в БСП, посочи политическият анализатор.

В ГЕРБ Борисов и Цветанов се карат по технически, а не по принципни въпроси. Тъй като и двамата са полицаи, те играят доброто и лошото ченге. ГЕРБ е лична партия. Ако смените Бойко Борисов, няма да има ГЕРБ. Докато след 1989 година БСП има поне седем лидери и партията си е партия. Защото в дъното ѝ стоят някакви възгледи, каза още Андрей Райчев.

По думите му на европейските избори основната цел на ГЕРБ и БСП ще е да мобилизират твърдите си ядра.

След заседанието на Националния съвет на БСП в неделя на партията се случи нещо хубаво, смята социологът Андрей Райчев.

Битката в БСП е и поколенческа драма и сблъсък между две платформи – по-консервативна и по-либерална, подчерта той.

В тази битка Нинова не можеше да си позволи да не предложи уважавани дейци като Янаки Стоилов, смята Райчев. Според него е полезно за БСП, че в челото на листата са трима млади хора, които не са били нито в БКН, нито дори в пионерската организация.

Те ли са ДС, попита риторично Райчев, имайки предвид фразата на премиера Бойко Борисов от вчера: „Като им видях листата – шпионин – ДС, шрионин – ДС!“ Борисов си представя БСП като ГЕРБ, там не може нещо, което предложи лидерът да не мине, обясни коментара на премиера за листата, предложена от Нинова, той.

Листата на БСП бе пренаписана, защото партията не поиска да удари шамар на ПЕС, като не включи президента му в листата, подчерта социологът.

Левицата в Европа плаща сметката на либерализма, акцентира Андрей Райчев.


image0 (9K)