Районна прокуратура-Стара Загора поиска „задържане под стража“ на непълнолетен за грабеж на 10-годишно

По искане на Районна прокуратура-Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо непълнолетен за грабеж

По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо А.М., на 15 г., привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че на 15.08.2019 г., в  Стара Загора, отнел със заплаха мобилния телефон на малолетен – престъпление по чл.198, ал.1 вр.чл.63,ал.1,т.3 от Наказателния кодекс.

В хода на образуваното досъдебно производство е установено, че на 15.08.2019 г. пострадалият малолетен заедно със свой приятел се разхождали в парк „Митрополит Методи Кусев“ (Аязмото). В парка по това време били и обвиняемият А.М. и негов приятел. Два дни преди 15.08.2019 г., обв. А.М. бил избягал от Възпитателно училище-интернат в друг град, където бил настанен. При срещата си с пострадалия обвиняемият попитал колко е часа. След като десетгодишното момче извадило мобилния си телефон, обв. А.М. му го взел от ръката, заплашил го да не казва на никого, тъй като ще му се случи него лошо и избягал.

Пострадалият и приятелят му веднага уведомили родителите си, а те от своя страна подали сигнал в полицията. На следващия ден обв. А.М. бил установен от полицията, разпознат от пострадалия и задържан.

Обвиняемият А.М. е осъждан. Регистриран е многократно като извършител на престъпления и противообществени прояви. Спрямо него са били налагани възпитателни мерки по чл.13 от Закона за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (ЗБППМН). Престъплението по чл.198,ал.1 от НК е извършено, след като обвиняемият е бил осъждан за други умишлени престъпления, за което са му били налагани различни по вид наказания. Тези наказания очевидно не са постигнали целения от закона превантивен ефект. Деянието му, предмет на настоящото производство е извършено в изпитателния срок на предходно осъждане.

Районен съд – Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че А.М. е извършил престъплението, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо А.М. мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд – Стара Загора.


image0 (9K)