Районна прокуратура-Стара Загора внесе в съда обвинителен акт спрямо четирима мъже за кражби на кабели

Районна прокуратура-Стара Загора внесе в съда обвинителен акт спрямо четирима мъже за кражби на кабели за общо 10 413 лева

Районна прокуратура-Стара Загора внесе в съда обвинителен акт спрямо А.Ж., на 45 г., Г.Ж., на 26 г., Ж.Ж. на 27 г., и С.Ж., на 25 г., за това, че  в неустановен период от началото на месец януари 2018 г. до 1 март 2018 г. включително, в землището на с. З., общ. Стара Загора, в условията на продължавано престъпление и опасен рецидив, са отнели чужди движими вещи. Става въпрос за общо 7 494 метра меден кабел, на обща стойност 10 413 лева, собственост на дружество. Направили са това чрез разрушаване и подкопаване на прегради /срязване на метална оградна мрежа/, здраво направени за защита на имот и чрез използването на техническо средство брадва и нож, без съгласието на собствениците.

Противозаконното присвояване е престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 2, вр. чл. 195, ал. 1, т. 3, пр. 1 и пр. 3, т. 4, пр. 2, т. 5, вр. чл. 194, ал. 1 от Наказателния кодекс. Деянието по отношение на С.Ж. не е извършено в условията на опасен рецидив. Другите трима обвиняеми са били многократно осъждани за престъпления против собствеността.

По делото е установено, че двама от обвиняемите работили преди в предприятието в с.З., общ. Стара Загора, като знаели, че в двора се съхранявали 22 броя макари с навити на тях медни проводници. Мястото било оградено с метална мрежа.

На неустановена дата в началото на месец януари 2018 г. обвиняемите стигнали до оградата на  предприятие и започнали да нанасят удари по металната мрежа с брадва, като по този начин я срязали. През направената дупка влезли в двора, открили  макарите и започнали да секат и режат медните проводници. След това пренесли кабелите извън територията на комбината и се отдалечили.

Впоследствие изгорили нарязаните и насечени кабели, за да извлекат метала – мед /бакър/, който продали в пункт за изкупуване на черни и цветни метали. По същата схема извършили кражба на кабели и в още 15 случая за горепосочения период. По делото са били разпитани свидетели, иззети веществени доказателства, извършени експертизи и др.

Предстои Районен съд-Стара Загора да насрочи заседание.

 

 


image0 (9K)