Разходката по пешеходната зона – с красива музика, цитати от поети и информация за забележителностите…

Три от акцентите в пешеходната зона на Стара Загора, която усилено се работи в момента, заслужават особено внимание.

И трите носят отличителните черти на Града на липите, на поетите и на правите улици, на романтичния му дух и вродена естетика, пише Долап.бг

През летните дни и вечери, освен от хладината и пръските на сухите фонтани, площадното пространство ще се оглася и от красива музика. С приятни децибели ще звучат „Токата и фуга“ на Бах, две изпълнения на прославената в недалечното минало Вокална група „Траяна“ – „На Елизе“ от Бетовен и „Българска рапсодия Вардар“ от Панчо Владигеров, адаптация на композитора акад. Кирил Тодоров, „Ръченица“ от Петко Стайнов, в оригинално изпълнение от Симфоничен оркестър и „Лятно време“ от „Четирите годишни времена“ на Вивалди.

Музикалните произведения са предложени от акад. Кирил Тодоров, прослушани, обсъдени и приети от специализирана комисия.

Южно от бившия Електродом, под водно огледало, под водна повърхност ще бъдат поставени 11 медни плочи с размер 1.50/0.70 м. Върху тях ще бъде изписан по един стих от емблематични стихотворения на старозагорски поети, посветени на Стара Загора. Избраните автори са Даскал Петър Иванов, Кирил Христов, Димитър Подвързачов, Жеко Христов, Николай Лилиев, Гео Милев, Иван Мирчев, Веселин Ханчев, Михаил Берберов, Христо Кацаров и Стойчо Стойчев.

Южно от Музея на религиите е предвидено място, върху което ще бъдат изписани имената на днешни най-значими културно-исторически обекти на града.


image0 (9K)