Разузнавач, двама братя и вуйчо в бандата за имотни измами

Разузнавач от националната полиция, двама братя, вуйчо им и служителка в обреден дом са част от групата за имотни измами, която преди дни бе разбита от спецпрокуратурата и вътрешна сигурност в МВР.

Според обвинението, членове на бандата са Мирослав Дебрелиев, Стефан Кръстев, Пламен Дебрелиев, Атанас Костов и Андрей Билярски и служителката в обреден дом Миглена Стоянова, която обаче е на свобода. Групата действала от 2015 г. до началото на тази. Те били наблюдавани от три месеца, като основно с намирането на починали или възрастни хора без близки се занимавали Мирослав и Стефан, съобщава „24 часа“.

Точно Стефан е този, при който разследващите се натъкнали, че е сключил граждански брак с починалата Любка Коева в Русия. Оказало се обаче, че двамата никога не са ходили там, както и че бракът всъщност е „сключен“, след като жената вече е била покойница. Групата хвърлила око на нейния апартамент на бул. „Витоша“. Тя също така разполагала и с няколко банкови сметки, като само едната от тях била близо 500 хил. лева.

Когато жената починала, на място отишла оперативна група и запечатала жилището. При повторен оглед в апартамента се оказало обаче, че полицейските лепенки били скъсани, някой е тършувал вътре и от жилището изчезнали и 50 хил. лева.

Ролята на полицай Атанас Костов била да рови в системата на МВР и да открива самотни хора на възраст без роднини и с какви жилища разполагат.

Самият той обясни пред съда, че влязъл в системата защото неговият приятел Стефан го помолил да му съдейства при закупуването на жилище, но да не минава при брокери, а само да му даде телефони и адреси на хора, които продават директно. Вуйчото на двамата братя Мирослав и Пламен пък превеждал между 300 и 600 лева на хора, на които фиктивно били записвани имотите.

След 4-часово заседание съдът остави в ареста Мирослав и Стефан, а пусна под домашен арест полицаят Костов, защото страда от онкологично заболяване. Пламен и вуйчо му Андрей пък излизат на свобода срещу 10 хил. лева гаранция.

Решението може да се протестира или обжалва пред Апелативния специализиран съд.


image0 (9K)