Разузнавателни служби с разкрития за действията на Китай

Разузнавателните служби на Великобритания, САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия смятат, че управляващите в Китай умишелно не са съобщили навреме за появата на новия коронавирус. Смята се, че те са укрили и данни за опити с него в лаборатории, пише изданието „Сатърдей телеграф“ (dailytelegraph.com.au). То се позовава на доклад от 15 страници, подготвен от съвместна група на тези разузнавателни служби.

В документа се твърди, че Китай е изложил на риск други държави с действията си. Властите в Пекин са отказали на чуждестранни учени, които работят по създаването на ваксина, достъп до биоматериали, свързани с опасния вирус.

Припомнят се информациите за заглушаване на критиците на действията на управляващите в Китай и за “изчезване” на лекари, които са коментирали публично епидемията от новия коронавирус.

“Нулевият пациент” – първият човек, който е бил заразен с опасния вирус, може да е бил регистриран още на 17 ноември миналата година, написа през март изданието “Саут чайна морнинг пост”.

Въпреки това на 3 януари китайският Национален комитет за здравеопазването наредил да бъдат унищожени проби и да не се публикуват данни за инфекцията. Това се твърди в доклада на разузнавателните служби на петте англосаксонски страни. Сред тях има и противоречия, пише изданието “Сатърдей телеграф”. Австралийските служби подкрепят официалната версия на Китай, че новият коронавирус е тръгнал от пазар в китайския град Ухан. Разузнавателната общност в САЩ (в нея влизат 17 служби, сред които и ЦРУ) обаче не е напълно съгласна, въпреки че няма окончателно становище.

 

 


image0 (9K)