Разтърсващо! Вижте последните думи на пилота от катастрофиралия в Колумбия самолет…

Катастрофиралият в Колумбия самолет, погубил почти целия бразилски футболен отбор Чапекоензе, не е имал гориво, нито електрическа енергия и се е подготвял за аварийно кацане, според последните думи на пилота.

Загинаха 76 души, оцеляха шестима – трима футболисти, двама членове на екипажа и един журналист. Чапекоензе не успя да стигне за най-важния мач в историята си – финала на Купата на Южна Америка.

На записа се чуват последните думи на боливийския пилот Мигел Кирога, който казва на оператора в контролната кула на летището в Меделин, че има обща електрическа повреда и че няма гориво. Аудиозаписа излъчи колумбийска медия. „Спешна нужда от гориво, госпожо“, добавя той, искайки разрешение за извънредно кацане, пише Reuters.

Думите на записа съвпадат с обяснението на помощник-пилот на самолет на авиокомпания Avianca, който е летял наблизо по същото време и е дочул съобщението от катастрофиралия самолет, от който казали, че нямат гориво и трябва да кацнат.

„Тревога, тревога… Помогнете ни да стигнем до пистата… помощ, помощ“, е призовавал пилотът, по думите на помощник-пилота Хуан Себастиан Упеджи.

„Тогава свърши… всички започнахме да плачем“, допълва той.

BAe 146 се разбива в планинска местност до Ла Унион, град близо до Меделин.

Боливийският авиационен техник Ървин Тумири – казва, че се е спасил, като се е придържал строго към изискванията за безопасност, докато останалите са изпаднали в паника.

„Много пътници станаха от седалките си и започнаха да крещят“, казва той пред колумбийското радио Caracol.

„Сложих чанта между краката си и застанах в поза ембрион.“

Оцелялата стюардеса Симена Суарес казва, че светлините угаснали около минута, преди самолетът да се разбие в планинската местност.

Вратарят Джаксън Фолман се възстановява след ампутация на десния крак.

Защитникът Хелио Нето – остава в реанимация с жестоки травми на черепа, гръдния кош и белите дробове.

Защитникът Алън Рушел – е претърпял операция на гръбнака.

Суарес и Тумири не са в критично състояние.

Журналистът Рафаел Валморбида е в реанимация с множество фрактури на ребрата.

На пресконференция Фреди Бонила от ръководството на гражданското въдухоплаване заяви, че всеки самолет трябва да разполага с допълнително гориво, което да му стигне за 30 минути. В случай на спешна необходимост то трябва да му стигне, за да може да достигне и кацне на алтернативно летище.

„В този случай самолетът не е разполагал с гориво, за да достигне до алтернативно летище“, каза той.

„Двигателите са източник на електричество, но без гориво, очевидно, този източник не може да функционира“

Точно преди последният запис от самолета да свърши, пилотът казва, че летят на височина от 2 745 метра.

http://BNews.bg


image0 (9K)