Разстреляният Петър Христов е един от инициаторите на скандалното застрояване на парк „Бедечка“

Разстреляният Петър Христов е един от инвеститорите в скандалното застрояване на парк „Бедечка“ в Стара Загора, показа проучване на информационна агенция „Зарата“. Великотърновският бизнесмен стои зад „Сентръл парк Загоре“ АД заедно със свои израелски партньори.

„Сентръл Парк Загоре“ АД е собственост на три компании, две от които са регистрирани в Израел. Акциите в дружеството се държат от „Либърти пропъртис“, представлявано от Рой Ройтман, „Асим Риъл Естейт“ , представлявано от Офир Наор  и от българо-израелската група „България инвестмънт груп“ на Петър Христов.

„Сентръл парк Загоре“ АД е една от петте фирми по чиято инициатива е изработен застроителният план на парк „Бедечка“, при който се унищожават значителна част от зелените площи в парка. Въпреки общественото недоволство застрояването продължава.

[ad id=“263680″]

 

 

Казусът „Парк Бедечка“

В периода 2005 – 2007 г. тази територия се вади от общия устройствен план (ОУП) на Стара Загора като парк и се предвижда за изграждането на атракциони. През май 2011 г. е приет нов ОУП, в който територията става зона за смесено застрояване – магазини и жилищни сгради. На следващата година е приет и подробния устройствен план за застрояването на извадените около стотина декара от „Бедечка“.

Кметът Живко Тодоров също признава, че „има лобизъм“ и не му е приятно, че са замесени съветници от ГЕРБ, но той няма законов механизъм да го спре. Това, което е направил като председател на областната структура на ГЕРБ, е тези съветници вече да не са част от Общинския съвет.

Геодезическата част на застроителния план на „Бедечка“ е направена от общинския съветник от ГЕРБ Тодор Николов през 2012 г. По това време той е и председател на комисията по устройство на територията в Общинския съвет на Стара Загора. Това е явен конфликт на интереси и само този факт прави оспорим самия застроителен план.

Преди това промяната в общия устройствен план на Стара Загора е приета по времето, когато председател на Общинския съвет е Недялко Недялков. Той става депутат от ГЕРБ през 2009 г. в 41-то Народно събрание, а в началото на 2012 г. е назначен на областен управител на Стара Загора.

[ad id=“225664″]

Именно той подписва решението на Общинския съвет за застрояването на „Бедечка“. Интересът му не е случаен. Пред Сметната палата той декларира, че е собственик на четири парцела в парка с обща площ от 13 487 кв.м. Те са придобити чрез покупко-продажба за 315 254 лв. ( по 23.37 лв./кв.м). Днес Недялко Недялков вече не е член на ГЕРБ и е преминал в редиците на БАСТА – партията на бившия земеделски министър в първия кабинет на Борисов Мирослав Найденов.

Според неформалната група „Спасете Бедечка“ и други общинари имат имоти в парка. Те обаче са собственици чрез поставени лица и по тази причина е трудно да се докаже, но в Стара Загора всички ги знаят, твърдят от организацията.

[ad id=“263680″]

Застроителяният план на „Бедечка“ 

е направен по инициатива на „Феърплей Къмършъл“ АД, „Сентрал Парк Загоре“, „Кауфланд България“, „Лидл България“ и сдружение „Бахчи Бедечка“, в което влизат собственици на реституирани имоти. Българските клонове на търговските вериги са купили имотите с цел да построят хипермаркети.


image0 (9K)