Разследване: 8 милиона налял на bTV държавният Тотализатор

Проверката на медията разкрива, че за подписването на контракта е използвана вратичка в Закона за обществените поръчки даваща възможност за договори с доставчици на медийни услуги възложителите да не прилагат разпоредбите на ЗОП.

От предмета на въпросния договор става ясно и други притеснителни обстоятелства, а именно, че не БСТ диктува условията на договора, а „bTV медия груп“. Доказателство за това е, че член 1. (11). поставя държавното предприятие в зависимост от телевизията за години напред. Това е скрепено с изрична клауза за ограничаване правото на Тотализатора да преговаря и сключва договор с основния конкурент на bTV – „Нова броудкастинг груп“ за цели 6 месеца.

Огромно впечатление в сключения през есента на 2016 година договор прави космическата цена за реклама. През първата година сумата е 825 000 лева, а през втората 1 200 000 лева. Наред с това тотализаторът се задължава да плаща 4.8% за постъпленията си над 1 800 000 лева до 2 700 000 лева седмично и цели 6% за постъпленията си над 2 700 001 лева. И така по непрозрачен начин без да е спазено конкурентното начало договорът започва да излива щедри парични потоци към bTV, вместо да подпомага изпадналите във финансов колапс спортни федерации.

Девет месеца по-късно след идването на новия главен изпълнителен директор на „bTV медия груп“ Флориан Скала се оказва, че по средата на изпълнението на скандалния договор с БСТ, телевизията иска и получава още по-изгодни условия, но без да е налице необходимата солидна обосновка. С Анекс 1 ненадейно на bTV се дават по-апетитни условия, така че нейният приход да скочи с над 10%. Например – при приход от 2 700 000 лева на БСТ по първоначалния договор телевизията трябва да получи седмично по 43 000 лева от променливата компонента. С Анекс 1, подписан от Флориан Скала bTV вече получава по 48 000 лева на седмица от променливата компонента.

Но и това явно не е достатъчно на частната телевизия. Освен по-изгодни условия, Скала настоява и получава корекции и на плащанията със задна дата за периода март – юни 2017 година. Следва и втори анекс към основния договор със скандалното допълнение, че Българският спортен тотализатор не може да се възползва от клаузата за непредвидени обстоятелства и да претендира за вреди.

Плюсовете се трупат и със сключения Анекс 3. С допълнителното споразумение БСТ оттегля предизвестие за прекратяване на договора поради неизпълнение от страна на „bTV медия груп“. Паралелно с това държавното ТОТО дава съгласието си частната телевизия да излъчва и други хазартни игри, което е изрично забранено в първоначалния вариант на договора. Става въпрос за игрите на Васил Божков. Този факт идва на фона на разкритието на БЛИЦ за топлата връзка между Васил Божков и Флориан Скала. Има информация за техни срещи и последвали посещения в кабинета на партиен лидер във връзка с обсъжданите по-късно промени в Закона за хазарта. В свое интервю, Цветомир Найденов разкри, че Божков е водил Скала в тузарския курорт Куршевел. Но да се върнем към договора на bTV с тотото.

По нататък идват и следващите неизгодни за държавния тотализатор действия, които обаче са изцяло в полза на bTV. В чл. 3 (1) ясно е посочено, че след изтичане на 2-годишния период договорът се прекратява. Но това явно не се явява като пречка за БСТ и bTV да нарушат и тази клауза. С анекси 4, 5, 6 и 7 набързо и против всякакви правила за откритост (за каквато постоянно апелира „телевизията на всички гледни точки“) двете страни удължават договора с цели 3 години и 3 месеца до декември 2021 г. На всичкото отгоре Тотализаторът се задължава да плаща и по-високи проценти на „bTV медия груп“ през удължения период на договора. През първата година завишения процент по променливата компонента скача от 4.8 на 6%, през втората от 6 на 8, а през третата от 8 на 11%. Договорът между БСТ и bTV на практика превръща в заложник българския спорт чак до изтичането му през 2021 година. Средствата по въпросния договор с тотализатора съставляват 1/3 от разходите на медията за заплатите им. Или поне така показват числата в официалните отчети на „bTV медия груп“. Може би това е причината да си затворят очите за 21 милиона, с които фирмите на Васил Божков са се облагодетелствали по силата на включването на игрите му в програмата на bTV по силата на сключения договор с тотализатора. Има данни в оперативните служи, че той се е опитал да държи под контрол информационния масив Българския спортен тотализатор, посочват още от „Блиц“.

От медията задават и въпросите – ще бъде ли прекратен този договор незабавно и ще бъдат ли пренасочени към държавната телевизия. И ще бъде ли потърсена отговорност за изтичането на 8 милиона лева от държавното тото към частната телевизия, питат още авторите на разследването. Те подсещат и неправителствените организации, които борят корупцията, като антикорупционния фонд, също да забележат скандалния договор, а не да мълчат от криворазбрана лоялност към медията, в която са любими гости.

BNews.bg


image0 (9K)