Размирици в Галиче: ГЕРБ печели кметския пост, БСП иска касиране на вота 

По предварителни данни кандидатът на управляваща е получил 497 гласа, а опонентът му от БСП – 470

[ad id=“225664″]

ГЕРБ печели местния вот в Галиче. По предварителни данни за кандидата на управляващата партия Страхил Стоянов са гласували 497 избиратели, а за кандидата на БСП Веселин Тушинов – 470, предаде кореспондентът на бТВ в региона.

Избирателната активност е по-висока, отколкото на първия тур. Изборният ден беше белязан от напрежение и сигнали за нарушения и от двата щаба.

След приключване на броенето победителят беше посрещнат с ръкопляскания от своите симпатизанти.

От БСП ще искат касиране на вота още тази вечер.

Междувременно сайтове тиражираха новината, че лидерът на ГЕРБ в Бяла Слатина Стефан Терзийски е изпратил свои служители да гласуват в Галиче. Кандидатът за кмет на БСП Веселин Тушинов публикува видеа, в които хора от „Ета тв“, собственост на Терзийски, са се строили пред секциите. Говори се, че служителите на кабелната от години са „подвижен вот“ за ГЕРБ в района, пише „Дума“.

[ad id=“263680″]

Местните направо наричат Терзийски „собственик“ на депутата Красен Кръстев и на кмета на Бяла Слатина, тъй като те изпълнявали всичките му нареждания. Подвижната секция, председателствана от бащата на гербаджията Кръстев, вчера бе глобена от ОИК за нарушения, предава „Епицентър“.

Част от „външните“ избиратели се били вмъкнали в избирателната секция през задния вход на училището, където се намира. Случилото се станало пред очите на пиещия наблизо кафе депутат от ГЕРБ Кръстев.

„Регистрирани са в Галиче преди 6 месеца. Докараха ги да гласуват тук. Един тръгна да се бие с мен, за да не ги снимам“, разказа пред медиите застъпникът Венцислав Николов. Появиха се и сигнали, че се влиза по къщите, за да се дават наставления как да се гласува. ОИК пък трябва да се произнесе по обвинение, че не се опазва тайната на вота в подвижната избирателна секция.

[ad id=“236999″]

ОИК в Бяла Слатина състави актове на членовете на подвижната избирателна комисия за нарушения на втория тур. Сигналът бе от БСП – за гласуване само с един печат, опит да се извади бюлетина от урната, пускане на глас от трето лице, роднина на гласоподавателя.

Галиче избираше кмет между Тушинов и Страхил Стоянов от ГЕРБ. В още три населени места кандидати на БСП водеха след първия тур.


image0 (9K)