„Размазаха ги от бой“. Разкази от първо лице на преживели арестите в Беларус

„В арестите масово биеха и унижаваха задържаните. Само гледаха да не оставят следи по лицето, но за сметка на това гърбовете, ръцете и краката на хората бяха синьо-черни от нанесения побой“.

Това свидетелстват пред медиите и в социалните мрежи десетки задържани, след като властта в Минск започна постепенно да освобождава арестуваните по време на масовите протести срещу обявените резултати от президентските избори в Беларус.

Според протестиращите сегашният президент Александър Лукашенко е спечелил новия си мандат с грубо преправяне на резултатите. Официалните данни сочат, че той има 80% от гласовете, а опозиционната кандидатка Святлана Циханоуска – малко над 10%.

Зверствата са били извършвани основно в арестантските коли и в столичните управления на вътрешните работи, твърдят потърпевши, осмелили се да говорят пред медии след освобождаването си.

I „Бой, бой и пак бой с палките“

Един от освободените, нарекъл се Николай, разказва, че „стоял на кръстовище в Минск и се опитвал да успокои провокатор“, когато бил задържан от униформени от спецчастите. „Там имаше провокатори, които тласкаха хората към щитовете и водните оръдия и когато се опитах да хвана един такъв в момента, когато се готвеше да хвърли бутилка, ме сграбчиха. И после бой, бой, бой с палките и в арестантската кола“, разказва той.

На Николай му провървяло – веднага го вкарали в килия, докато някои задържани прекарали по денонощие отвън на улицата. „Дадоха ни храна чак на втория ден – половин хляб на двайсет души“.

„Не са ме били, но около мен биха много хора“, продължава Николай. „Килията ни беше от спокойните, нямаше такива, които силно да се бунтуват. Някои поискаха да натиснат бутона, но се отказаха, когато чухме как грубо изкарват хора от килиите, които нищо не са направили, и същевременно ги налагат“.

I „Режеха косите с нож, мъчеха с електрошокове“

Друг от освободените разказва за издевателствата в едно от столичните управления на вътрешните работи. „Заливаха главите на хората с боя, режеха им косите с нож, мъчеха ги с електрошокове“, твърди той.

Мъж споделя, че е бил бит „ей така“. Той крещял: „По-добре ме убийте“. Мъжът не казва името си, защото „генералът ме помоли да не разказвам нищо“. Но показва насинения си и изкълчен палец.

По думите на повечето освовободени следите от побоите не могат да се видят веднага – силите на реда биели по краката, ръцете, гърба и бедрата.

Пред следствения изолатор непрекъснато пристигали коли на спешната помощ. Те извозвали освободените, които се нуждаят от медицинска помощ.

I „Една граната ще ви пуснем и край“

В ареста се оказала и лекарката от спешна помощ Анастасия. Задържали я през нощта на 12 август. Младата жена с колеги оказвала помощ на пострадали след работната си смяна. Когато се прибирали, линейката им била спряна от спецчасти. „Измъкнаха ни, опряха автомати до главите ни и ни докараха тук“, разказва Анастасия.

По думите й в следствието силоваците издевателствали над задържаните. „Като ви хвърлим една граната – край, няма да сте никаква спешна помощ“, подхвърляли те.

Анастасия твърди, че са бити не само мъже, но и задържани жени. „Чувахме как бият и как мъжете направо вият. Горките, направо виеха, а ги караха да пеят беларуския химн, докато ги налагат. Това чувахме по цяла нощ. Направо ни се смразяваше кръвта във вените“, разказва тя.

„Никога досега такова нещо не се е случвало, макар животът да е шарен. Имах чувството, че сме добичета, които гонят да ги колят“, разказва младеж, минал през ареста и представил се като Юрий.

Лера изкарала в ареста 72 часа. Освободили я, но не й върнали телефона, ключовете и златното синджирче. „Не са ме пипали, не са ме били, но с други момичета не беше така. А как ме задържаха ли? Бях отишла до магазина. Спряха ме. Опитах се да обясня, че тук живея, но не ме слушаха. Най-страшно беше през нощта. Слушахме как бият. По цяла нощ. Други момичета казват, че като тръгвали да ги освобождават, в коридорите видели отрязани коси. Режели дълги коси и опашки на момчетата“.

Момиче свидетелства, че е била заплашена с групово изнасилване.

I „Не искам синът ми да затаи омраза“

14-годишният Алексей бил задържан, защото милиционерите не харесали суичъра му. На дрехата имало надпис „антигерой“ и нарисувани птица и маратонки. След като излязъл от ареста, младежът разказал на майка си, че са го били в подземието на участъка с палка по бъбреците. А за да не остават следи, силоваците биели през списание. Момчето не викало и само се молело да не го съблекат. „Под суичъра си имаше тениска с надпис „Ще ви гоним“ и герба на страната“, добавя майката на Алексей“. „Това нормално ли е? Разказвам и сама не си вярвам“.

Синът й няколко пъти казал на органите на реда, че е на 14 години, поискал да се свърже с родителите си, но те му взели телефона и го разбили в земята. Отказали му и медицинска помощ, макар че плюел кръв, продължава жената.

„Опирали пистолет в челата им. Психологически тормоз. Не разбирам защо е била нужна тази жестокост. Това е нечовешко, не е истина“, казва майката на Алексей.

„Ще искаме справедливост. Ще искаме възмездие. Мъжът ми е зле. Аз съм зле. Защото не успяхме да го опазим. Часове наред мъжът ми ходеше из града като подгонено животно и го търсеше сред отломъците и кръвта. Много ми се иска след случилото се синът ни да не развие чувство за мъст. Искам да разбере, че има зло, че е минал през него достойно и с изправен гръб да продължи да изгражда бъдещето си“.

I „…толкова по-жестоки ставаха“

По-рано за побоите и мъченията в арестите разказаха и журналисти, които попаднаха сред задържаните и бяха сред първите освободени. Според журналиста Станислав Ивашкевич на втория ден от задържането му, на 10 август, той и съкилийниците му били изведени на улицата и накарани да се подредят „пред строя“. Това означавало да минат между два реда строени милиционери, които ги налагат с палките.

„Докато ни арестуваха, разказва Ивашкевич, ченгетата се държаха с нас „културно“. На следващия ден нещата се промениха. „Заради вас втора смяна караме и не сме яли“, повтаряха те и налагаха минаващите през „строя“. Колкото повече време минаваше, толкова те ставаха по-жестоки“.

На протестните акции в целия Беларус за четири дни са задържани около 6700 души, около 250 постъпиха на лечение в болниците. По официални данни един загина в началото на протестите, а друг – в следствения арест.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)