Разкриха мъж, изнасилил и убил жена преди 3 г., издебнал я на екопътека

Разкриха заподозряния по психопрофил. При ареста намерили у него бижутата на жертвата. Задържан е 30-годишен мъж от Троян.

Три години след убийството на 57-годишната Пенка Тотева от Троян разследващите заловиха извършителя. Това съобщи на брифинг окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков, съобщава 24 часа.
Пенка изчезна мистериозно на 10 януари 2016 г. По това време тя работи като продавачка във фирма “Калинел”. Преди това дълги години е живяла в столицата, но се завърнала в родния град, за да се грижи за възрастната си майка.
Жената имала навик всяка вечер да се разхожда в местността Турлата, където имало екопътека.
След изчезването й тръгват различни слухове. Градът настръхва, започва интензивното ѝ, но безрезултатно търсене.
В края на май 2017 г. в същата местност, случаен турист се натъква на човешки останки – череп, кости и части от дрехи. Всичко е покрито с изсъхнала шума.
Образувано е досъдебно производство. Назначените съответни експертизи първоначално заключават, че останките вероятно са на дребен на ръст мъж. Прокуратурата и разследващите органи, които работят по досъдебното производство, обаче решават, че трябва да се назначи друга физикохимична експертиза в Института по криминалистика в София. Новите резултати сочат, че останките са на жена. Върху черепа е открита рана, за която първо се твърди, че е вследствие на падане. По-късно бива установено, че вероятно е нанесена от удар с пистолет.
“При това положение хипотезите се разшириха и се извършиха по-сериозни оперативноиздирвателни мероприятия”, каза още прокурор Вълков.
Междувременно бил изготвен психопрофил на извършителя и кръгът се стеснил още повече. Така се стигнало до О.И.Ц., за когото се знаело, че притежавал газов пистолет, преправен на боен. Дори за незаконното му притежание през 2017 г. той бил осъден и лежал една година в затвора.
Намерените микрочастици по черепа на убитата съвпадат с оръжието, което води до ареста на мъжа в сряда. При задържането му у него са намерени бижута на убитата Пенка.
Има категорични данни, че преди да умъртви жертвата си, мъжът я е изнасилил.
Мъжът има и други криминални прояви през годините, каза прокурор Вълков. Вероятно е забелязал Пенка да се разхожда няколко пъти и в главата му е назряло пъкленото решение да я последва.
В ареста той е разказал как горе-долу са се случили нещата, но предстоят още разпити, за да се стигне до пълната картина на престъплението.
Прокуратурата ще иска постоянна мярка за задържането наО.И.Ц .


image0 (9K)