Разкриха крупни ало измамници в Шумен, в групата е и 8-годишно дете

Трима души са арестувани, единият от тях участвал в над 10 измами

[ad id=“225664″]

Трима мъже, съпричастни към извършване на множество телефонни измами, са задържани след активна работа криминалисти от Областната дирекция на МВР в Шумен, под ръководството на Районна прокуратура-Шумен. Това стана ясно на брифинг с участието на директора на ОДМВР-Шумен ст. комисар Ялчън Расим и Владимир Колев, прокурор от Районна прокуратура-Шумен, предава „Фокус“.

Мъжете са имали различни роли при вземането на парите от потърпевшите и пренасянето им до определени места на територията на област Русе и Република Румъния.

Работата по разкриването на извършителите е започнала след множество сигнали за опити за измами и довършени престъпления в началото на месец септември на територията на град Шумен. Криминалисти от Областната дирекция на МВР и колегите им от Районно управление на МВР-Шумен попаднали на следите на 33-годишен местен жител и други двама мъже, които взимали хвърлени пари и ценности. Те са разкрити, след като схемата била приложена и при 86-годишна жена от Шумен.

[ad id=“263680″]

Около 12:15 часа на 27 септември неизвестен мъж я въвел в заблуда след обаждане на стационарен телефон. Използвал различни методи – заплахи, че ще ? се случат лоши неща, ако не предостави искана парична сума, както и инсинуация, че се провежда полицейска акция за задържане на измамници. Успели да я убедят да постави в найлонова торба всичките си пари и ценности и да ги хвърли през терасата на 6-и етаж на жилищен блок. С идеята, че помага на полицията, жената сложила в торбичка сумата от 5 000 лева, 3 златни монети, 3 златни пръстена, златни обеци, портмоне с личната ? карта, и ги хвърлила. След получения сигнал за извършената измама, полицейски служители предприели незабавни действия за задържане на извършителите.

Около 18:15 часа на 27 септември на главен път Русе-Варна, в село Струйно за проверка бил спрян водач на таксиметров автомобил с шуменска регистрация. Зад волана бил 33-годишният Тихомир Й. от Шумен. При извършения личен обиск в него са намерени и иззети над 4 000 лева и златни накити, румънски парични средства и винетни стикери за Република Румъния.

В жилище, обитавано от него, са намерени още 1 000 лева и златна монета. Пред криминалисти той обяснил, че 600 лева от сумата били за възнаграждението му от последната измама в Шумен, а 200 лева той предоставил на друг участник, като „заплатата“ му оставил в тайник в покрайнините на града. Тихомир Й. разказал, че е изхвърлил личната карта и портмонето на жертвата на измамата в контейнер за смет близо до жилището, което обитава. След извършено претърсване в контейнера са намерени портмонето на жената и натрошената на парчета лична карта.

[ad id=“236993″]

Изяснено било, че Тихомир Й. е участвал в реализирането на 9 телефонни измами от началото на месец септември.

При последните 5 случая в доставянето на парите, изхвърлени от жертвите, е участвал още един мъж от Шумен. Това е 30-годишният Пламен Д. За периода от 15 до 27 септември 30-годишният мъж е взел пари и ценности от 5 реализирани измами. Установено било, че предаването на парите ставало чрез различни тайници в покрайнините на Шумен.

При други 4 измами, реализирани през месец септември, Тихомир Й. действал с друг съучастник. Изяснена е самоличността му – Ярослав Я., на 33 г. от Шумен. Пренасянето на парите от жертвите към измамниците извършвал Тихомир Й. Оставял ги на различни места – при указателни табели, отбивки и крайпътни съоръжения на територията на област Русе и Република Румъния. Единият от ангажираните с прибирането на парите е използвал 8-годишния си син, за да взима изхвърлените с торбички суми.

„Това е ставало под формата на игра, хайде, донеси тази торбичка“, заяви ст. комисар Ялчън Расим.

[ad id=“218548″]

За срок до 24 часа са задържани Тихомир Й., на 33 г., Ярослав Я., също на 33 г., и Пламен Д. – на 30 г. С постановление на прокурор от Районна прокуратура-Шумен те са привлечени като обвиняеми и са задържани за срок до 72 часа. Работата по документиране на престъпната им дейност продължава под ръководството на прокурор от Районна прокуратура-Шумен. Образувани са досъдебни производства за извършени престъпления за измама – по чл. 209 от НК. През предстоящата седмица предстои за всеки един от тримата да бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

При разследването на измами, осъществени през месеците юни и юли на територията на Шумен, била изяснена съпричастността на Тихомир Й. към извършени над 10 престъпления. Установено е, че той е имал същата роля, като е взимал пари и ценности от тайници и ги е пренасял с различни автомобили до определени места в област Русе и Република Румъния. Тихомир Й. имал важна роля – осъществявал контрол при вземане на парите и ценностите.

За периода юни – септември са регистрирани 23 телефонни измами. Щетите от тях са на стойност над 150 000 лева. Отнети са 104 000 лева, 720 британски лири, 4000 щатски долара, над 570 гр златни накити, както и сребърни бижута. Само през месец септември са отнети близо 47 000 лева и над 10 грама златни накити.

[ad id=“236999“]

Разкрити са 20 от регистрираните през периода измами, като по останалите има насоки за установяване на евентуалния извършител. От началото на годината до момента на територията на ОДМВР-Шумен са регистрирани 39 телефонни измами. Разкрити са 28 от тях, а по останалите случаи се работи активно.


image0 (9K)