Разказът на една американка, вдовица на боец от „Ислямска държава“

На американката Саманта Сали й трябва време, за да свикне с друг живот след всичко преживяно – ритуални побои, изнасилвания и изтезания от страна на „Ислямска държава“. Обвиняват я, че е купила три момичета като сексуални робини на мъжа й, тя твърди, че е искала да спаси момичетата и да ги върне по домовете им и че е ужасно да видиш съпруга си да изнасилва малко момиче…

През 2014 година нейният съпруг Муса Елхасани й обещава почивка в Хонк Конг. Двамата се местят в Мароко за по-евтино.

Дни по-късно е на турско-сирийската граница, тя държи 7-годишния й син от предишен брак син, той – дъщеря им. Изборът е дали да спаси сина си или да последва съпруга си в халифата, разказва американката пред CNN, четем във vesti.bg

„Ако не бях тръгнала с него нямаше да видя дъщеря си“, разказва 32-годишната жена. Сали говори за медията в сирийски арест, задържана след рухването на „Ислямска държава“ в Рака – столицата на халифата. Жената се оправдава, че съпругът й я е отделил от роднините й.

Преди да отидат в Сирия той я е обичал, казва тя. След това започнал да се държи с нея ужасно.

[ad id=“225664″]

Когато главорезите на ИД покоряват 3500 жени и деца от общността на язидите през 2014 година в Северен Ирак, продават момичетата като сексуални роби. Тогава тя среща Соад – 17-годишно момиче, което струва 10 000 долара.

Тя я купува, за да я спаси – но мъжът й я изнасилва. Тя купува още една робиня с идеята, че в нейния дом ще има закрила, каквато няма да намери другаде. После още една.

На въпрос дали се чувства виновна за това серийно изнасилване на момичета, Сали отговаря: „Във всяка къща ситуацията беше тази, но те нямаше да имат подкрепата на някой като мен. Аз им общах, че ще ги върна на семействата им“.

„Няма как да знаеш какво е да гледаш как съпругът ти изнасилва малко момиче, то плаче и идва при теб, а ти го успокояваш, че всичко ще бъде наред“.

Медията се свързва със Соад, която отново се е събрала със семейството си. Оказва се, че момичето й е благодарно.

„Наистина искам да те видя, дори и за последен път, ми липсваш толкова много и ми липсват децата ти, всичко, което мога да направя, за да ти помогна да излезеш, аз ще направя. Обичам те толкова много“, й пише девойката.

[ad id=“263680″]

 

Синът й Матю обаче е бил хванат от ИДИЛ и е показан в пропаганден клип на групировката, в който се заканва на Доналд Тръмп(синът й, да не забравяме, е на десетина години, бел.авт.).

Той иска да се върне в Америка. Властите не вярват на Сали, че тя не е знаела за плановете на съпруга й да се присъедини към халифата. Мъжът й вече е убит и точно от този момент тя имала чувството, че отново е свободна.


image0 (9K)