Разказва спасителят, открил в Балкана телата на баща и син от Стара Загора

Дългогодишният спасител и планинар Тодор Мечкарев, който към 11 ч. днес откри мъртвите тела на изчезналите баща и син от Стара Загора, изгубили се преди две седмици в калоферския Балкан, разкри подробности за това, което е открил.

Фаталните грешки на изгубилите се старозагорци под връх Ботев

42-годишният Атанас Пенчев и 17-годишният му син Андриян бяха обявени за изчезнали на 6 февруари.

„Аз имах съмнения, че бащата и синът са в местността Паниците, в сухото дере. Преди време, когато те вече бяха изчезнали, ходих да дърпам една кола там, която беше закъсала. Бяха пуснали дрон и аз видях светлина точно на това място. Споделих със спасители, че може би там са хората, които се издирват, но ми отговориха, че това са светлини от закъсалата кола“, сподели балканджията от Калофер, работил дълги години на връх Ботев.

„Снощи разговарях със спасител от Пловдивската служба, който ми каза, че след като официално са прекратили акцията по издирването, са продължили да търсят, но не са успели да намерят нищо“, допълва Мечкарев, който е уведомил, че днес ще се качи да ги търси отново.

Петима доброволци от Стара Загора се включиха в издирването на бащата и сина, изчезнали под връх Ботев

„Затова днес отидох да проверя на място и съмненията ми се потвърдиха. За съжаление открих хората измръзнали и мъртви“, разказа пред БЛИЦ дългогодишният спасител Тодор Мечкарев от Калофер. Стана ясно, че бащата и сина са се укривали зад счупено от бурята дърво, но там са замръзнали и така телата им са паднали в дерето. Наоколо е бил разхвърлян багажът им. Спасителят ги е открил на 400 м от техния автомобил, който те оставили в местността Паниците преди да тръгнат към връх Ботев.

Спасителите в момента ограждат мястото. Качили са се и полицаи. Предстои телата да бъдат свалени за аутопсия, за да се определи и точният час на смъртта.


image0 (9K)