Неспециализираните училища ще могат да кандидатстват за статут на „иновативни”

Министърът на образованието утвърди държавния стандарт за институциите в предучилищното и училищното образование

Училищата, които съдържат в наименованията си “национална“ или „национално“, ще ги запазят до oбнародването в Държавен вестник на акта на Министерския съвет за определяне на националните училища.

Това предвижда Наредбата за институциите, която бе утвърдена днес от министъра на образованието и науката Меглена Кунева след обществено обсъждане.

В наименованието на гимназиите не е необходимо да се вписва означението “профилирана“ или „професионална“, когато е включено недвусмислено означение за основния профил или професия, както е при Националната търговско-банкова гимназия, Софийската математическа гимназия и Националната природо-математическа гимназия.

Профилираните гимназии могат да включват в името си и наименованието „езикова“ или на основния чужд език, като изискването е повечето от половината от паралелките да са с този профил.

Езикови могат да се нарекат тези гимназии, които имат учебен план за интензивно изучаване на чужд език или обучават на основния чужд език в IX и X клас по минимум три учебни предмета извън часовете за изучаване на езика.

Наредбата дава възможност на всички неспециализирани училища, вкл. и на Америакнския колеж в София, да кандидатстват за придобиване на статут на иновативно училище с проекти за иновации всяка година до 31 януари. Иновативните училища се определят с акт на Министерския съвет.

В Наредбата за институциите се съдържат още условията, редът и документите за откриване, преобразуване, промяна и закриване на детските градини, училищата, центровете за подкрепа за личностно развитие и специализираните обслужващи звена.

Разписани са и процедурите по създаване, регистрация и промени на частните училища и на частните детски градини, които дават възможност да се реализира новият лицензионен режим, който се отнася до вписването им в регистъра на институциите в системата на предучилищното и училищното образование.

Приети са и други предложения за промени в стандарта, които ще облекчат работата на институциите.


image0 (9K)