Разгадаха феномена „дежа вю“

Дежа вю е състояние, в което на човек му се струва, че вече е бил в подобна ситуация и дори сякаш знае точно какво ще се случи в следващия миг.

[ad id=“225664″]

Феноменът „дежа вю“ тормози учените години наред. Последното твърдение е, че в момента на дежа вю мозъкът проверява паметта за грешки, пише New Scientist, цитиран от actualno.com.

Учените от университета в Онтарио са предизвикали в лабораторни условия изкуствено дежа вю.

На 21 доброволци бил прочитан списък от 21 думи, като „легло“, „възглавница“, „сън“, „нощ“ и т.н. Учените, обаче не озвучавали ключовата дума, обединяваща всички останали. Когато по-късно доброволците били анкетирани, всички те били сигурни, че ключовата дума „спя“ не е била казана, но всички имали усещането, че думата е била назована.

Това е лъжлив спомен и специалистите са успели да го фиксират, сканирайки мозъка. Оказало се, че се активирали не зоните на мозъка, свързани с паметта, а фронталните части, които отговарят за вземането на решение.

Явно фронталните области на главния мозък в момента на възникване на дежа вю проверяват спомените, като изпращат сигнали. Те се опитват да разберат има ли някаква грешка.

Причината е конфликт между реалните преживявания и усещането за това, което човек е преживял. Изобщо появата на дежа вю свидетелства за добрата работа на паметта. Това гарантира, че човек по-рядко ще има лъжливи спомени. Затова дежа вю често се появява в млада възраст, когато паметта все още работи добре.


image0 (9K)