Разбиха престъпна група за разпространение на наркотици и оръжие

От служители на ГДБОП и СДВР е проведена специализирана полицейска операция срещу организирана престъпна група, която се занимава с продажба на огнестрелни оръжия и разпространение на наркотици. При акцията са открити автомати „Калашников“ и наркотици.

При специализирана операция, проведена в София на 30 януари от служители на ГДБОП, СДВР, под ръководството на Специализираната прокуратура, е неутрализирана организирана престъпна група, занимавала се с изкупуване и държане на бойни огнестрелни оръжия и различни наркотици. Задържани са шестима участници в групата. Сред тях – трима мъже от арабски произход с българско гражданство, както и сърбин, също с българско гражданство.

По време на операцията за неутрализиране на групата, в жилището, обитавано от двама мъже, са намерени и иззети два автомата „Калашников“, около 200 патрона за тях, пистолет “Макаров“ с 8 патрона. Единият от обитателите изхвърлил единия автомат през прозореца, опитал да избяга през балкона на съседен апартамент, но бил задържан. В джобовете на втория обитател . са намерени и иззети 23 пакетчета с хероин.

Според събраните до момента доказателства, групата е действала поне от септември 2016 г. Изяснено е, че един от участниците освен автоматични огнестрелни оръжия активно е търсил да придобие пластичен взрив, пистолети, бронежилетки. Единият от автоматите „Калашников е осигурен от трети участник в групата.

При процесуално-следствените действия в дома на М.Г. , в жилището й са открити големи количества различни по вид наркотични вещества, както и картечен пистолет, чийто произход е в процес на изясняване.
Специализираната прокуратура внесе днес в Специализирания наказателен съд искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ на петима от участниците в групата, на шестия е наложена мярка „парична гаранция“ от 2 000 лева.


image0 (9K)