Разбиха два опита за пренос на големи количества наркотици /снимки и видео/

Само в рамките на 24 часа митничари разбиха два опита за пренос на големи количества наркотици.

160 кг марихуана и 4,658 кг кокаин задържаха митнически служители при два отделни случая, които бяха представени днес на брифинг с участието на директора на Агенция „Митници“ Георги Костов и административния ръководител на Апелативна прокуратура – София Албена Вутова.

Първото задържане е извършено от мобилен екип на митница Лом в района на Дунав мост 2 Видин – Калафат, около 6 часа сутринта, на 13 юли. Митническите служители спират за проверка товарен автомобил с българска регистрация, превозващ по документи стоманени плоскости за страна от ЕС. В камиона пътуват двама български граждани – шофьори на камиона, единият от които е и управител на транспортната фирма от Сандански. Неспокойното поведение на единия от водачите накарало митническите служители да отклонят товарната композиция за щателна митническа проверка. Инспекторите установяват, че в единият от двата резервоара на камиона се съдържат пакети, облепени с бежово тиксо и съдържащи пресована тревиста суха маса. При полеви наркотест тревистата маса реагира на марихуана (коноп). Общото количество наркотично вещество е 172 пакета с общо тегло 160 кг.
Образувано е досъдебно производство. Двамата шофьори са задържани за 72 часа и са привлечени в съучастие като извършители по член 242, ал.2 от НК, както и по член 354а, ал.1 от НК.

Наказателният кодекс предвижда да се отнеме и превозното средство, заяви по време на брифинга Албена Вутова и допълни, че двамата шофьори са признали, че са знаели, че в превозното средство се намира наркотично вещество. Изготвено е искане от Окръжна прокуратура Видин за вземане на постоянна мярка „задържане под стража“, което вече е внесено.

narkotici mitnici (4)_resized

Също вчера, 13 юли, в ранните часове на деня митнически служители от Митнически пункт Калотина са задържали и над 4,6 кг кокаин. Извършена е проверка на влизащ в страната автомобил, управляван от холандски гражданин, пътуващ от Холандия за Турция. В автомобила пътуват съпругата на водача и трите им непълнолетни деца – между 5 и 11 години. При щателна митическа проверка митническите служители открили в кухини в автомобила четири вакуумирани пакета, които при полеви наркотест реагира на кокаин. Общото им тегло на пакетите е 4,658 кг. Образувано е досъдебно производство. Холандският гражданин е привлечен в качеството на обвиняем и е задържан за 72 часа.

Днес Софийска окръжна прокуратура, под чийто надзор се осъществява досъдебното производство, ще внесе искане за постоянна мярка „задържане под стража“. Към момента обвиняемият се възползва от правото си да не дава обяснения, заяви Албена Вутова.


image0 (9K)