Радостин Танев, народен представител от ГЕРБ, участва в глобална конференция на младите парламентаристи в Отава

 

Народният представител от ГЕРБ Радостин Танев бе част от четвъртата Глобална конференция на младите парламентаристи, която се проведе в Отава, Канада, през изминалата седмица. Тя бе организирана съвместно от парламента на Канада и Междупарламентарния съюз, в който участват 178 парламента и 12 асоциирани членове.
На форума присъстваха млади депутати от 51 държави. Фокусът бе поставен върху младежкото политическо участие, миграцията и социалната интеграция, както и приобщаващите икономически възможности. Младите политици ще целят да работят така, че да бъдат давани еднакви шансове за успех на всички хора, независимо от пол, социално положение, възраст или етнос.
Широка дискусия предизвикаха статистическите данни, представени от Междупарламентарния съюз, които подчертават кризата на младежкото участие в парламентите. Депутатите под 30-годишна възраст представляват само 1,9% от народните представители по света. Повече от 80% от парламентите нямат депутати на възраст под 30 години.
Добър пример бе даден от народния представител от ГЕРБ Радостин Танев, който е и един от най-младите депутати в 44 НС. Той подчерта важната роля на младежките организации на политическите партии, при формирането на гражданско и политическо мислене у младежите. Танев посочи пред колегите си, че наблюдава засилване на интереса на съгражданите си до 29 години, които са заинтересовани и инициативни. „МГЕРБ е добре структурирана и широкоспектърна организация, която в синхрон с политиката на партията съумява да развива обществена дейност. Така привличаме млади хора, които са с широк кръг от интереси и заедно реализираме благотворителни и социални кампании, също толкова успешно колкото и политически академии, обучения и кръгли маси. По този начин се опитваме да бъдем полезни при изграждането на млади политици и лидери,
които да работят за развитието на страната ни“, каза Танев, който е и областен координатор на младежката структура на партията в Стара Загора.
Според експертите, представянето на младите хора в дискусиите за национални и глобални политики не е достатъчно в световен мащаб, а това води до заплаха при постигането на устойчиви решения за справяне с икономическите, социалните и политическите предизвикателства, които стоят пред държавите.
В конференцията взеха участие представители на различни политически и публични организации: Пол Кершу – експерт по семейна политика, Алиш Кембъл – главен търговски комисар на Канада, Фарах Мохамед – активист за правата на жените и момичетата, Кевин Чан – ръководител на публичната политика на Facebook в Канада, както и парламентаристи от Бангладеш, Канада, Индонезия, Италия, Йордания, Мали и Нигерия. На форума присъства и новоизбраният президент на Междупарламентарния съюз и млад депутат Габриела Чуевас Барън.

 


image0 (9K)