РАДОСЛАВ ТАНЕВ – ЖЕРТВА НА ЧИСТКА ИЛИ ПОСТАВЯНЕ НА МЯСТОТО МУ

От няколко дни обществеността на Стара Загора и региона се вълнува по въпроса с персонални промени в Областна дирекция „Земеделие“ Стара Загора. Както бе съобщено от „Зарата”, на 30 март т.г. със заповед на служебният министър на земеделието и храните проф. Христо Бозуков за директор в Стара Загора е назначен дългогодишният служител инж. Йордан Узунов, на мястото на г-жа Елка Бонева.

Това назначение отприщи вълна от слухове и коментари за политически чистки. По този повод от информационна агенция „Зарата”,направихме собствено разследване на фактите и слуховете. Потърсихме за мнение всички страни в конфликта. Предишният директор г-жа Елка Бонева е  в дългосрочен отпуск по болест. Не можахме да я открием за коментар, поради факта че вече се лекува в къщи.

След разговор с директора инж. Узунов и се запознахме с наличните , установихме следното:

Към момента от дирекцията са освободени трима служители . Оказа се, че двама служители в Стара Загора и Павел баня са освободени в изпитателния срок на договорите и това е законово право на работодателя.

По- голям интерес за разследването предизвика случаят Радослав Танев. Ще припомним, че той е бил общински съветник от РЗС на Яни Янев в мандат 2011- 2015 , а в този мандат е избран за общински съветник от ГЕРБ. Разследването ни показа, че той е назначен от предишната директорка г-жа Елка Бонева на 9 януари 2017 год. на длъжност „Младши експерт“ в Общинска служба по земеделие- Опан. Три дни след това и като „Главен секретар“ на областната дирекция. Оказа се, че Радослав Танев няма право да заема тази длъжност, защото няма изисквания по закон  професионален опит. Друго нарушение е и , че за вторият договор му е определено по – високо възнаграждение от полагащото се по закон. На 5 април 2017 год. директора на областната дирекция“Земеделие“ инж. Йордан Узунов прекратява незаконосъобразната заповед и го оставя като служител на Общинска служба по земеделие – Опан на длъжност „Младши експерт“. 

Потърсихме г-н Танев за коментар, но не го намерихме на работното си място. От ръководството не бяха информирани за причините за отсъствието му.  Оказа се, че е възможно да получаваш всеки месец по 3 заплати- като общински съветник, като младши експерт и като главен секретар. Въпросът е трябва ли, когато нещата се приведат в ред законност и справедливост, да наричаме това политическа чистка?


image0 (9K)