Радиоактивен облак е преминал над България

Облак с радиоактивно замърсяване премина над Европа през последните седмици. Той  показва, че в края на септември в ядрено съоръжение в Русия или Казахстан се е случило произшествие, съобщи френският институт за ядрена безопасност IRSN.

[ad id=“225664″]

От института отхвърлиха възможността за авария в ядрен реактор, като посочват, че вероятно става въпрос за инцидент в завод за третиране на ядрено гориво или център за радиоактивна медицина. Облакът е бил с ниска радиоактивност и не е представлявал опасност за човешкото здраве или околната среда в Европа, съобщава Reuters.

„Руските власти заявиха, че нямат информация за инцидент на тяхната територия”, посочи директорът на IRSN Жан-Марк Перес. Той добави, че все още не е осъществен контакт с Казахстан.

Говорител на руското министерство на извънредните ситуации междувременно заяви, че не може да коментира.

[ad id=“255238″]

Перес поясни, че през последните седмици IRSN и няколко други институти за ядрена безопасност в Европа са измерили високи нива на рутений 106, радиоактивен изотоп, който е продукт на разцепване на атоми в ядрен реактор и не се среща в природата.

Количеството освободен рутений 106 е било голямо, между 100 и 300 терабекерела. Подобен инцидент във Франция би довел до евакуация на хората в радиус от няколко километра.

Измерванията от европейските станции показват високи нива на рутений 106 в атмосферата над много страни в Европа, включително и България, в началото на октомври.

От българската Агенция за ядрено регулиране потвърдиха пред Bulgaria ON AIR, че в няколко европейски държави, между които и България, през последните дни са регистрирани следи от Рутений 106 в атмосферния въздух.

Родните учени успокояват, че нивата на замърсяване са много ниски и нямат последствия за околната среда или здравето на хората.


image0 (9K)