Радев призна, че е знаел за заразения ген. Петров преди да отлети за Естония

Президентът Радев най-после призна, че е получил SMS за положителната проба на шефа на ВВС ген. Петров преди да отлети за Естония.

„Не трябва дебатът за коронавируса да се политизира. Нужен е дебат с повече експертност. За да преодолеем това изпитания се изисква повече смирение и по-малко некомпетенист.“ Това заяви държавният глава Румен Радев в  „Панорама“ по БНТ.

„Заради всекидневните брифинги, хората загубиха доверие. Въпреки, че имаше предупреждения за втора вълна и твърденията, че болестта свободно се разпространява. В тази обстановка правителството бяга след кризата и ръси пари на посоки“, подчерта той и призова: „Да сведем до минимум некомпетентното политическо вмешателство в кризата. Хората загубиха вяра в управлението.“

В тази връзка президентът призова: „Нека бъдем по-отговорни, да спазваме лична хигиена и дистанция. Нека пазим нашите лекари и медицински сестри, защото нямаме други, те работят на предела на силите си. Вярвам, че ако всички сме отговорни, ще преодолеем кризата“.

На въпрос за личната отговорност, Румен Радев заяви: „Президентът не разполага с реални инструменти на власт. Аз отправих серия от призиви за спазване на мерките и търсене на баланс. Призовавах за изграждане на система и навременна и обективна информация. Не да чакаме пасивно някой да дойде със симптом“.

Запитан защо е омаловажил вируса когато се качи на Шипка на 3 март, президентът Радев заяви: „Повтарянето на една лъжа 100 пъти няма да я направи истина. Аз не иронизирах вируса, а тези, които се опитваха да го политизират“. Той заяви, че е било саботирано тържественото честване на връх Шипка.

„Досега не съм имал положителен тест за COVID-19, аз съм в прекрасно здраве. Всички твърдения, че пръскам зараза, са неверни“, категоричен бе той.

След настойчивите въпроси на водещия Бойко Василев държавният глава все пак призна, че в неделя след обяд е получил есемес с информация, че шефа на ВВС ген. Петров е с положителна ковид-проба. И въпреки това тръгнал за Естония, защото инормацията не е дошло от оторизиран орган – РЗИ.

Есемесът е бил от шефа на Военна болница ген. Мутафчийски.

„Нека не пренасяме дебата върху полюса да има или да няма мерки. Трябва да се търси дебат с повече експертност за устойчиви решения, които да работят“, каза президентът и добави, че правителството все по-трудно овладява кризата.

Радев уточни, че за преодоляването на кризата се изисква смирение, но не и смиряване с пропуските. „Некомпетентното политическо вмешателство да се сведе до минимум“, каза още президентът.

„През пролетта само за няколко случаи на коронавирус България бе затворена. След самодоволните брифинги на властта хората изгубиха вяра и мерките бяха снети. Въпреки предупрежденията за втора вълна, това не се случи. Напоследък дори чухме самопризнания, че вирусът бил оставен да се развива масово. Виждаме резултата – растящ брой случаи, медици, които работят извън предела, претоварени болници..“, уточни Радев.

„Правителството бяга след кризата и ръси пари на посоки, но ефектът не се вижда“, категоричен бе той. „В никакъв случай да не търсим отговорност и да обвиняваме хората, че са несъзнателни или недисциплинирани. Ако всички сме отговорни и солидарни, ще преодолеем предизвикателството въпреки хаоса“, каза още Радев.

Запитан какво е направил той, за да защити живота на хората, Радев отвърна: „Президентът не разполага с реални инструменти за управление. Вие въпреки многото внушения знаете, че пред вашата телевизия аз направих серия обръщения към народа и НС“.

„На всички мои срещи и посещения в болници, общини и фирми, разговори с министър на здравеопазване и т.н., аз призовавах за важни неща – от самото начало към стриктно спазване на мерките и търсене на баланс, към здравни и социални икономически мерки“, заяви той. „Никога досега не съм имал положителен тест за коронавирус и до момента съм в идеално здраве“, категоричен бе президентът.

Той коментира и скандала в Естония, където трябваше да преустанови официалните си срещи заради подозрения, че е болен от коронавирус:

„Получих кратък смс – ген. Петков е положителен за ковид. В момента, в който РЗИ ми връчи документ, изпълних всички изисквания. Естонската страна не ми е прекратявала визитата, това е споразумение между мен и президента на Естония, на какво основание аз да напусна държавата

Вие как преценявате какъв е контактът? Аз съм в такъв режим от началото на пандемията, в контакт с хиляди хора, но спазвам стриктно всички мерки за хигиена, дезинфекция и съм нямал проблем. Само преди дни имах отрицателен тест. А това, че някой побърза да направи скандал с бързо информиране на естонската страна, е друго. Защо според вас никой не уведоми РЗИ? Те са оторизираният орган, който решава при какви условия и какво представляват контактите, моралният пример на президента е спазването на закона.“

 


image0 (9K)