Радев покани френския бизнес да инвестира в България

Президентът Румен Радев, който втори ден е на работно посещение в Париж, покани френския бизнес да инвестира в България.

[ad id=“225664″]

На срещата, в която участваха представители на AIR France, Latecoere, Malterie Soufflet, Total, Nexter, Dassault Aviation, Thales, както и френският клон на Coca Cola, държавният глава представи възможностите за инвестиции у нас.

Той отправи покана към бизнесмените от авиационната промишленост, земеделието и производството на храни и отбраната да насърчат индустриалното сътрудничество и технологичния трансфер със страната ни.

„Това е реална възможност за осъществяването на взаимноизгодни партньорства, която ще бъде подкрепена от всички български институции“, категоричен беше Радев.

България не е голяма по броя на своето население, а с качеството на младите хора и работната си сила, посочи президентът и припомни, че българските младежи винаги заемат първите места на международните олимпиади по информатика и математика, а секторът на информационните и комуникационните технологии е сред най-бързо развиващите се у нас.

Държавният изтъкна още, че дълги години страната ни е била подценявана заради различни проблеми, но днес е член на Европейския съюз, което е фактор за политическа и икономическа стабилност и за привличането на повече инвеститори.

[ad id=“263680″]

Като конкурентни предимства на България Радев открои ниския корпоративен данък, ниските разходи за установяване и производство, реформираща се дуална образователна система, стабилните макроикономически показатели и преди всичко качеството на работната сила.

„Географското разположение на България осигурява достъп не само до общия пазар на ЕС, но и до пазарите на съседните региони“, отбеляза президентът и подчерта възможността летище София да се превърне в логистичен център за авиационен ремонт и поддръжка в Югоизточна Европа.

Според представителите на бизнеса страната ни е водеща по отношение на квалификацията на своите работници в региона на Югоизточна Европа. Те представиха пред българския държавен глава дейността на своите компании, както и намерението си за установяване на сътрудничество с български фирми или разширяване на своя бизнес в България. Предстои в страната да започне производство на части и компоненти за самолетната индустрия, изразени бяха намерения и за технологичен обмен и индустриално партньорство с български фирми в сферата на отбраната.

Програмата на президента продължи със среща в сградата на ЮНЕСКО в Париж. Той разговаря с новоизбрания генерален секретар на организацията Одре Азуле.

Държавният глава заяви пред медиите, че г-жа Азуле го посрещнала с думите: „Заповядайте, това е българска територия”. Тази заслуга той отдаде на предшественицата на Азуле – Ирина Бокова, предаде bTV.

„Поставих въпроса дали може да разчитаме на ЮНЕСКО за помощ във всички дейности при археологически разкопки, знаете, че в България имаме още много какво да откриваме, не ни достигат средства. Говорихме как да се разшири дейността по опазването на това наследство, така че да бъдат инкриминирани всички опити за кражба на културно и историческо наследство, включително и на международно ниво”, добави той.

По повод планирания за края на визитата му полет с военен самолет „Рафал” президентът коментира, че колегата му Еманюел Макрон е дал идеята и това е било предложение, което не може да се откаже.

Вчера вечерта пък Румен Радев се срещна с българи в Париж.

Той приветства усилията на българската общност за признаване на българския език за матуритетен в образователната система на Франция.

„Благодаря на моята съпруга, която прие тази кауза и още през лятото, когато г-жа Брижит Макрон бе на посещение със съпруга си в България, постави този въпрос. Имам потвърждение от президента на Франция, че той ще бъде придвижен към френските институции и ще се търси решение в най-близко време“ каза президентът.

Докато той провежда работните си среща, Десислава Радева беше поканена от Брижит Макрон на разходка с корабче по Сена.
Източник:dir.bg


image0 (9K)