Радев подписа указа за назначаването на Гешев за главен прокурор след като се срещна с него

Президентът Румен Радев подписа указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор

„Въпросът е в цялостният модел на българската прокуратура и в нейното устройство и функции, в мястото в съдебната система и връзката с други институции. Това е трудна тема, непокътната от 30 години. Нейната обществена значимост е особено актуална днес.“ Това заяви на извънреден брифинг след среща с Иван Гешев президентът Румен Радев.

„Преди това поканих Иван Гешев в Президентството и ясно изразих своите очаквания за справедливост, отнасяща се еднакво за всички, които нарушават закона. Българите очакват развръзка за корупцията по високите етажи на властта, за Апартаментгейт, за БАБХ и мобилните инсинератори, за инфраструктурните проекти, за грабежа на КТБ… Изясняването на всички виновни и възмездието са истинският тест за новия главен прокурор. Не селективно посочване, а всички виновни“, подчерта Радев.

„Започвам широк обществен дебат за промени в конституцията. Ще поканя професионални сдружения, организации и партии. От ефективността на реформите в съдебната система зависи дали ще постигнем справедливост и пречупване на корупцията“, каза той. „Не веднъж съм заявявал, че бъдещето ни като нация зависи от нашата зрялост и общи усилия. България ще стане нормална европейска държава, когато се засили гражданското участие и контрол върху управлението на институциите“, каза Радев.


image0 (9K)