Радев: От двете страни на Западните Балкани трябва да има държави, допринасящи за стабилността

Специално ви благодаря, че лично открихте вчера важната за нас директна авиолиния между Любляна и София, която ще даде не само нов тласък в туризма, а и е важна за директната връзка между нашите два народа, обърна се президентът Румен Радев към словенския си колега Борут Пахор.

[ad id=“225664″]

„Проведохме ползотворни разговори и направихме преглед на двустранните отношения със Словения. Миналата година отбелязахме 25 г. от установяването на двустранните дипломатически отношения.“ Това заяви Румен Радев след срещата с президента на Словения Борут Пахор.

[ad id=“263680″]

„България и Словения са не само партньори и съюзници в рамките на НАТО и ЕС, но споделяме и сходен исторически опит и традиции. С президента Пахор се обединихме, че около нашите страни съществува регулярен и пълноценен политически диалог. И той е добрата предпоставка за развитие на нашите отношения във всички области-икономика, образование, култура, туризъм, инвестиции. Специално ви благодаря, че лично открихте вчера важната за нас директна авиолиния между Любляна и София, която ще даде не само нов тласък в туризма, а и е важна за директната връзка между нашите два народа“, обърна се Радев към Пахор, предаде БГНЕС.

[ad id=“236993″]

Радев подчерта още, че за нас е от съществена важност опитът на Словения в постигането на един от най-високите темпове на икономически ръст в ЕС, в осигуряването на висок стандарт и качество на живот на словенците, моделът за функционирането на икономиката. „Много важен бе опитът, който сподели президентът Пахор за помирението с миналото, тук имаме какво да научим“, подчерта Радев.

[ad id=“236999″]

„Споделихме, че България и Словения са от двете страни на крехкия регион, наречен Западни Балкани и е много важно от двете страни да има държави, които допринасят за стабилността и сигурността в региона. Обсъдихме и перспективите на европейския проект, проблемите около мигрантската криза, нашето членство в Шенген и еврозоната, където имаме подкрепата на Словения, но само подкрепа не е достатъчна. Важен е пътят и механизмът, по който да постигнем едно пълноправно членство. Благодаря за това, което правите за подобряване на нашите двустранни отношения“, обърна се още Радев към словенския президент.


image0 (9K)