Радев: Няма да приемем име на Македония, което намеква за претенции към България

„За българската страна е важно в бъдещото наименование на Република Македония да няма географски определители, които да може да бъдат интерпретирани като претенции към Република България.“ Това заяви държавният глава Румен Радев на съвместна пресконференция с македонския президент Георге Иванов в Скопие.

[ad id=“225664″]

Радев пожела „открити, честни и интензивни преговори между двете суверенни държави“ Гърция и Македония по отношение на новото име на западната ни съседка. Българският президент е на официално посещение в Македония по покана на своя колега Георге Иванов. Това е първата визита на български държавен глава в Македония след подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между двете държави.

„Ние имаме общо минало и от начина, по който третираме това минало, зависи и самата европейска перспектива на Република Македония“, каза Радев в отговор на журналистически въпрос за съставянето на мултидисциплинарна експертна комисия на паритетен принцип по исторически и образователни въпроси.

Той коментира, че експертите не трябва да се ограничават с гледане към миналото, а да работят за съвместното бъдеще на двете страни.

„Нашите две държави са природно предопределени за взаимно сътрудничество. Днес потвърждаваме нашата близост и конструктивния напредък на двустранните ни отношения и взаимната ни ангажираност за тяхното задълбочаване. Договорът за добросъседство е и доказателство, че нашата страна няма териториални претенции и в Конституцията ни няма разпоредби за иредентизъм. Искаме нашите приятелски отношения да бъдат пример за добросъседство в целия балкански регион“, заяви държавният глава на Македония Георге Иванов.

[ad id=“236993″]

„Българското председателство на Съвета на Европейския съюз дава исторически шанс на всички страни от региона за европейска и евроатлантическа интеграция. България винаги е била един от най-силните адвокати на европейската перспектива на Република Македония. Винаги можете да разчитате на българска подкрепа и експертиза във всички области“, заяви българският държавен глава. Според него обаче „има още работа, която Република Македония трябва да свърши по своя път към Европейския съюз.“

На срещата на двамата президенти беше постигнато съгласие като продължение на Договора за добросъседство между двете държави да бъде подписан и Договор за стратегическо партньорство, който да регламентира взаимната подкрепа на двете страни в сферата на сигурността и отбраната.

[ad id=“236999″]

Президентът на Македония ще бъде гост на военния парад по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия на 6 май в София, а след това двамата президенти ще отпътуват за Ново село, където ще отдадат почит на гроба на загиналите български воини, стана ясно от думите на Румен Радев.

В Скопие българският президент поднесе венец на гроба на Гоце Делчев в църквата “Свети Спас”, а митрополитите от Българската православна църква Николай и Киприан направиха съслужение с представители на духовенството на Република Македония.

[ad id=“237001″]

В рамките на своята визита държавният глава ще проведе срещи и с председателя на Събранието на Република Македония Талат Джафери, с лидери на парламентарно представени политически партии в Македония и с ръководството на стопански камари в страната.

През втория ден на посещението си Румен Радев ще посети Бигорския манастир.

 


image0 (9K)