Радев на тържествената заря-проверка: Помним падналите за свободата и тачим паметта им

„По бранните полета на Руско-турската освободителна война загинаха много воини“, заяви в тържественото си слово държавният глава

[ad id=“225664″]

„На днешния ден преди 140 години бе подписан Санстефанският мирен договор. Той сбъдна мечтата на нашите възрожденци – всички българи да живеят в една свободна държава. Този блян живя само няколко месеца, погреба го Берлинският конгрес. Но в спомена за пролетта на 1878 година ще остане непреходното българско вдъхновение. Това е споменът за дързостта на младите хъшове.“ Това заяви президентът Румен Радев в речта си на тържествената заря-проверка в София по повод тържествата по случай Освобождението на България. До него на официалната трибуна бяха премиерът Бойко Борисов и председателят на Народното събрание.

„Няма да забравим словата на Александър II, който обявява война на Османската империя. Народът сам се вдигна на война, пише в дневника си Достоевски. По бранните полета на Руско-турската освободителна война загинаха много воини. Руснаци, поляци, украинци, румънци, молдовци, финландци, черногорци, сърби… За всички тях България е последен дом и ние ги помним и почитаме като свои герои. 140 години по-късно ние трябва да помним нашата история“, каза още президентът.

„Поклон пред падналите за свободата на Родината! Да живее България!“, завърши словото си държавният глава.

 


image0 (9K)