Радев: Многократно предупреждавах, че ще стигнем дотам да загиват летци

Държавният глава Румен Радев и министърът на отбраната Красимир Каракачанов посетиха Военномедицинска академия (ВМА). Двамата се информираха за състоянието на бордния техник Алексей Каменов, който пострада след падането на вертолета Ми-17 в авиобаза „Крумово“, съобщи Нова телевизия.

[ad id=“225664″]

„Важно е, че той е в добро състояние. Надявам се, че скоро ще бъде в едно нормално работоспособно състояние”, заяви Радев. „Преди заключенията на разследващата комисия не бих спекулирал по темата за причините за инцидента”, допълни той.

„Многократно през годините аз алармирах, че ще стигнем до положението да загиват летци. Министър Каракачанов е поставен в едни политически, финансови и правни рамки, от които той повече от това не може да направи”, каза още Румен Радев.

Той обвини мнозинството, че е върнало „в изходно положение” модернизационните процеси в армията.

[ad id=“263680″]

„Предвидените за тези проекти стотици милиони изтекоха, вместо да отидат за ремонт на техника и въоръжение и за подготовка, те отидоха за саниране”, заяви той и подчерта, че военните са тези, които носят риска от политическите решения.

„Лобизмът убива. Крайно време да се потърси отговорност от онези политици, които преследват користни политически интереси и със своите решения излагат на риск живота на българските военнослужещи”, категоричен беше държавният глава.

От своя страна министър Каракачанов заяви пред медиите, че състоянието на военнослужещия е стабилно и са имали възможност да разговарят. „Най-вероятно става въпрос за някаква повреда в опашния винт”, заяви Каракачанов, допълвайки, че трудно може да се говори за някаква пилотска грешка.

„Пак се намериха умници да си правят евтин популизъм и да обясняват глупости. Аз задавам въпрос докога част от българските политици ще гледат на армията като на някакъв декор и ще смятат, че на гърба на армията ще си правят евтин пиар – че по-добре да даваш пари за еди-какво си, а не за модернизация на армията”, коментира вицепремиерът.

[ad id=“236993″]

По-рано във Фейсбук държавният глава поднесе искрените си съболезнования на семействата, близките и колегите на загиналите при инцидента на авиобаза „Крумово“.

„Кап. Неделчев и кап. Панталеев ще останат в паметта ни като достойни мъже и офицери, загинали при изпълнението на служебните си задължения“, написа Радев.


image0 (9K)