Радев и Захариева се разбраха за новите посланици

16 нови български дипломати се отправят към различни точки на света, след като президентът  Румен Радев  даде зелена светлина за назначенията им.

Ето за първи път пълен списък на избраниците, цитиран от Фактор.бг:

Индонезия – Петър Андонов – бил е посланик в Япония и Република Корея. Образование – икономист, журналист (мaгистър по бизнес администрация от Суинбърнския технологичен университет в Мелбърн, Австралия). В дипломатическите среди е от времето на президента Петър Стоянов.

Мароко – Юрий Щерк – професионален дипломат, в момента заместник-министър на външните работи. Бил е постоянен представител на РБ в Съвета на Европа, български посланик в Израел, както и ръководител на делегацията на ЕС в Узбекистан. Сочат го като един от най-перспективните дипломати.

Беларус – Георги Василев – директор на дирекция „Външно-политически информация и координация“ в МВнР, бил е посланик във Виетнам и Япония).

Израел – Румяна Бъчварова – бивш вицепремиер и министър на МВР, настоящ началник на кабинета на министър-председателя.

Ирландия – Гергана Караджова – професионален дипломат. В момента работи в ПП – Брюксел, представител на България в Комитета по политика и сигурност (КОПС).

 Обединеното кралство – Марин Райков – дипломат от кариерата. Бил е служебен премиер и министър на външните работи (2013 г.), български посланик в Париж (два пъти) и в Рим.

Йордания – Димитър Михайлов – арабист,  професионален дипломат. Ръководил е мисията ни в Сирия, доскоро бе посланик в Израел.

Ватикана – Богдан Паташев – Завършва Богословие в Папския Грегориански университет в Рим, философ и богослов, дългогодишен сътрудник към посолството на Малтийския орден в България.

Молдова – Евгений Стойчев – професионален дипломат. В момента е ръководител на Инспектората на МВнР, бил е посланик в Канада и във Виетнам.

ПД – НАТО – Драгомир Заков – професионален дипломат. В момента изпълнява длъжността директор на дирекция „Политика за сигурност“ в МВнР, работил е в мисията ни към ООН в Женева и в Постоянната делегация към НАТО в Брюксел.

Норвегия – Вера Шатилова – дипломат от кариерата. Сега ръководи дирекция „Държавен протокол“ в МВнР. Била е в мисиите ни в Москва и в Лос Анджелис.

Словения – Младен Червеняков – юрист, бивш министър на правосъдието в правителството на Жан Виденов. Депутат и евродепутат от БСП. До скоро е бил посланик на България в Черна гора.

Южна Корея – Петко Драганов – професионален дипломат. В момента е генерален директор по политическите въпроси. Бил е заместник-министър на външните работи (2001-2005) а след това  посланик на България в Южна Африка, както и постоянен представител на България към ООН в Женева. Той е специален представител на генералния секретар на ООН за Централна Азия.

Пакистан – Александър Парашкевов – военен лекар. Директор на болницата в Русе, участвал е в редица военно-медицински мисии в Босна и Херцеговина, Афганистан, Ирак и др.

ПП – Виена – Емилия Кралева – професионален дипломат. Сега е заместник-министър на външните работи, била е в посолството ни в Лондон и посланик на България в Гърция.

Швейцария – Ради Найденов – професионален дипломат. Секретар на МС в правителството на Симеон Сакскобурготски,  служебен министър на външните работи (2017), бил е посланик на България в Австрия и Германия.

През последните месеци разпределението на посланиците бе ябълката на раздора между президентството и Външно министерство. В последните дни ябълката на раздора бил посланическият стол във френската столица Париж.

Фаворитът на Румен Радев бил Петко Драганов, който сега потегля за Сеул. Роденият в Кайро Драганов е дългогодишен дипломатически кадър. Възпитаник е на Московския държавен институт по международни отношения.  Захариева обаче отказала да предложи Драганов за Париж. Идеята на днешното ръководство на Министерство на външните работи била Юрий Щерк, който сега отива в Мароко, да оглави българското представителство в Париж. Мотивите – перспективен, изключително подготвен и полезен в тази точка на Европа. Именно заради Драганов Радев блокирал почти година нови посланически назначения във Външно.

Размразяването стана факт едва миналата седмица, след  интервю на Екатерина Захариева по Канал 3. Тогава външният ни министър директно обвини Радев, че неоснователно бави одобренията на посланици. Запознати твърдят, че само часове след критиката й – още миналия четвъртък, президентът одобрил първата порция от четирима посланици – Марин Райков, Емилия Кралева, Петър Андонов и Петко Драганов.

В понеделник пък даде зелена светлина и за другите предложения на Външно. Заради играта на нерви между Радев и Захариева в Париж все още няма да има промяна – посланик Ангел Чолаков продължава да изпълнява дипломатическите си задължения във френската столица.

Освен Петко Драганов, назначенията в Пакистан и Словения са твърдо

за хора на Румен Радев, намекват от Външно.

Става дума за Младен Червеняков и Александър Парашкевов.

От Външно са имали идея да предложат за Любляна млад и перспективен дипломат, но Радев твърдо се е застъпвал за  Младен Червеняков.


image0 (9K)