Радев и Борисов в пряк сблъсък. Война в държавата?

Президентът призова Бойко Борисов да не бъде „домакинът, който разнася шербет“, а да постави на турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган важни въпроси

[ad id=“263680″]

Президентът Радев и премиерът Брисов влязоха в пряк сблъсък, намесвайки името на депутата от ДПС Делян Пеевски.

С директно обвинение за задкулисни връзки държавният глава Румен Радев реагира на вчерашното интервю на премиера Бойко Борисов в ефира на бTВ. Министър-председателят се изказа ласкаво за държавния глава, но направи сериозни забележки за липсващия синхрон между „Дундуков” 1 и „Дондуков” 2 и посочи началника на президентския кабинет Иво Христов като основен виновник за напрежението между институциите, наричайки го Сив кардинал.

[ad id=“218001″]

„В президентството има един човек, който пише речите на Радев. Един медиен човек, помня го още от Би Би Ти – телевизията на Пеевски”, заяви снощи в интервюто си пред БиТиВи Борисов, като допълни, че говори за Иво Христов, който веднага след изявата на премиера припомни, че не е бил в медията по времето, когато се заговори, че е станала собственост на депутата от ДПС (той и до момента отрича да я е притежавал – б.р.).

„Споменаването в едно изречение на хора от моята администрация с името на Пеевски аз смятам за груба манипулация”, заяви днес в БТА Румен Радев. Той посочи, че Борисов е получил „коледен подарък” с подкрепата, изразена от Ахмед Доган, а ГЕРБ са гласували „За” внесения от ДПС закон за КТБ.

„Ако някой смесва в едно изречение хора от моята администрация с г-н Пеевски, той дължи отговори на някои въпроси. Имал ли е и продължава ли да има срещи с Пеевски? Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с Пеевски? Продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на г-н Пеевски?”, запита държавният глава.

[ad id=“218548″]

Той подчерта, че напрежението между МС и президентството се дължи на проблеми като „пренебрежителното отношение към националния суверенитет”, „скалъпената проверка от парламентарна комисия (за изтребителите – б.р.), прекратената модернизация и разсипията във въоръжените сили”, „липса на прозрачност и бетониране на корупцията с новия закон”, „катастрофата в инвестициите”, „мизерните пенсии” и др.

По отношение на поне временния отказ от внасяне на Истанбулската конвенция в парламента, Радев даде съвет на Борисов: „Да слуша по-малко своите съветници, министри и гласовете извън България. Да прочете конвенцията на английски или френски, това са двата езика, на които тази конвенция има достоверен правен смисъл. Българският народ не отхвърли тази конвенция защото е недорасъл или недоразбрал, а защото има ценности и не приема да бъде лъган”.

Радев направи и остър коментар по отношение на външната политика на България, като посочи, че „решенията трябва да се вземат преди дадени събития”, но няма да се натрапва там, където не е канен.

[ad id=“236993″]

Във връзка с предстоящата среща ЕС – Турция във Варна Радев подчерта: „Много е важно ролята на България в тази среща да не се свежда до домакина, който разнася шербет. България – и това очаквам от премиера, трябва да постави към г-н Ердоган тези въпроси, на които очакваме отговори – за гаранция за ненамеса на Турция в нашите вътрешни работи, за ненамеса в нашия изборен процес, за ненамеса в духовния живот на нашите български мюсюлмани, за компенсация на тракийските бежанци”.

Линк към видеото: https://btvnovinite.bg/article/bulgaria/politika/rumen-radev-pita-ima-li-premierat-obshti-biznes-interesi-s-deljan-peevski.html


image0 (9K)