Радев зове: Не създавайте бунт, не казвайте, че няма чума

Вътрешният министър Валентин Радев обвини БСП, че пречи на работата на МВР в справянето със заразата

[ad id=“225664″]

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев призна, че има пропуски в работата на всички отговорни органи по отношение на мерките срещу разпространението на чумата по дребните преживни животни, която плъзна в Ямболско и Бургаско. За пример той даде лошата комуникация със стопаните и допускането на външни хора в ограничителния периметър около засегнатите села.

Освен това той нападна опозицията, тъй като, според него, депутатите от БСП пречат на работата на МВР.

„На поредното заседание на междуведомствения щаб беше решено, че работата му ще се изнесе на терен“, заяви Валентин Радев пред БНТ.

„Доколкото разбрах има още едно открито огнище на болестта. Не ми е работа да ги броя кое поред е. То е в радиуса от 10 километра от първоначалното огнище“, допълни той и упрекна депутатите от опозицията, че на място възпрепятстват работата на органите на реда.

[ad id=“263680″]

„Работата на МВР е да помага на ветеринарните лекари да изпълнят нарежданията на БАБХ”, уточни той и поясни, че на председателския съвет в Народното събрание е имало съгласие за действията на БАБХ, но на място депутати от опозицията пречат на МВР да си върши работата в проблемите села.

„Късно снощи се събрахме и сутринта дадохме брифинг – трябва да се изчакат още резултати от други съседни места и трябва да се вземат мерки за разколебаното доверие. Само опозицията подкопава това доверие в нашите действия.

Имаме създаден план за действия за ограничаване на заразата. Казват ми, че има чума, те са докторите, ние си изпълняваме задълженията. Ние само трябва да охраняваме и да помагаме.Това е въпрос на национална сигурност. Но виждаме на митинга, г-жа Нинова казва, че това не е вярно и хората вярват. Да поемат отговорността тогава, ако държавата се зарази“, заяви министър Радев.

„Има пропуски в работата на всички, включително и в работата на МВР, защото подобна зараза се появява за пръв път в България“, призна Радев.

[ad id=“236993″]

„Комуникацията не е била наред. Използваме момента утре да отидем и да го кажем на глас – моля ви се, не създавайте бунт, не създавайте фалшиви новини, не казвайте, че няма чума“, призова министър Радев.

„Все още не е ясно как е внесена заразата, като има различни хипотези“, поясни Валентин Радев.

По повод предположението, че животно от Турция е внесло чумата, вътрешният министър отбеляза, че е трудно да премине през граничната ограда и това мнение е било споделено от ветеринари.

„Няма как да мине животно. Да прескочи е много високо“, уточни той.

Валентин Радев увери, че се работи усилено по произхода на източника на заразата, за да се избегне подобна ситуация в бъдеще. Слагат се и телени заграждения по границата с Румъния, за да се предотврати заразата със свински грип.


image0 (9K)