Радев за Борисов: Когато призоваваш към диалог, не може сам да бягаш от него

Когато призоваваш другия да води диалог, не трябва ти самият да бягаш от него. Това каза на пресконференция президентът Румен Радев след срещата си с държавния глава на Македония Георге Иванов във връзка с отказа на премиера Бойко Борисов да се срещне с македонския президент.

[ad id=“225664″]

Коментарът му дойде след като стана ясно, че премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева са отказали срещите с македонския държавен глава, предаде „Фокус“.

„Премиерът Бойко Борисов си носи отговорността за отказа от среща, но така не реализира основната цел на европредседателството си“, коментира на свой ред президентът на Република Македония Георге Иванов.

„Бойко Борисов е премиер на страна, която председателства ЕС, и постоянно говори за диалог. Но с този негов жест той заема страна и не реализира основната цел на председателството си“, коментира Иванов.

[ad id=“236993″]

България се нуждае от твърди гаранции, че договорът за добросъседство ще остане в сила и когато насреща имаме Република Северна Македония, каза още Румен Радев.

„В договора с Гърция има формулировка, че той няма да бъде насочен към трети страни, което е твърде обща формулировка. Ако сравним двата договора, ще видим, че договора с Гърция изключва поправки и отмяна, а договорът с България допуска прекратяване. Това поставя България в ситуации да търси допълнителни гаранции. Категорично трябва да се изключи всякаква намеса и подкрепа от страна на Македония за организации на наша територия, които имат характер срещу нашата Конституция. Очаквам българското правителство и МВнР да впишат тези договорни ангажименти в глава 35 от бъдещата договорна рамка на преговорите на Македония в членство в ЕС“, каза още Радев и посочи, че това означава ясни процедури на мониторинг и съблюдение на изпълнение на условията.

[ad id=“263680″]

„Надявам се нашите приоритети за Западните Балкани да не се сведат само до прегръдките и да не абдикираме от проблемите. Според мен България трябва да търси интензивни контакти и диалог не само с правителството на Македония, но да търси диалог и с президента, опозицията и т.н. Само така ще имаме констурктивни и приятелски отношения“, посочи Радев.

[ad id=“218548″]

„С президента Иванов имахме тежък разговор. България е притеснена от скъсването на диалога между институциите в Македония. Призовах президента Иванов да не бъде само участник в този диалог“, подчерта Радев.


image0 (9K)