Радев: Договорът за F-16 позволява на американската страна да променя клаузи едностранно

Румен Радев наложи тези дни вето върху Закона за ратификация на договорите със САЩ за нови изтребители F-16. Днес в 18:00 часа той направи изявление, в което обясни мотивите си за това и призова депутатите да проведат задълбочени дебати преди окончателното им гласуване, като им напомни, че са положили клетва да служат на народа си и му дължат ясни отговори.

Президентът изтъкна, че решението международните договори да не бъдат направени публично достояние е причина подписването им да бъде забавено, а депутатите да не разяснят на обществото какво се казва в тях, пише offnews.

Радев подчерта, че всички подробности трябва да са ясни за гражданите, тъй като предстои страната ни да плати 2,2 милиарда лева без ДДС авансово и да очаква доставка на самолетите най-рано след 4-5 години. При това досега това, което ще получи страната ни, е орязан пакет въоръжение, оборудване и обучение на персонал, което ще ограничи способностите на машините.

Според президента, има заложени скрити разходи за инфраструктура, транспорт, въоръжение, данъци, такси и прочие, които ние тепърва ще плащаме отгоре на 2,2-та милиарда лева без ДДС. Освен това американската страна има право да променя клаузи в договора, без да се допитва до България.

Така страната ни поема задължения за скрити и неясни разходи, които ще се плащат десетилетия наред от нашите правителства. Държавният глава зададе няколко въпроса, на които е абсолютно необходимо да бъде отговорено, преди да ратифицираме договорите:

Кога ще придобием пълния необходим пакет – въоръжение, оборудване, обучение и услуги, които гарантират многофункционалността на самолетите F-16?

Кога ще добием нужното за поддръжката на самолетите, което в противен случай би донесло допълнителни разходи и забавяне в ползването им?

Кога ще имаме нужната инфраструктура, за да ги ползваме?

Кога ще купим следващите 8 самолета?

Кога ескадрилата ще е готова за бой всъщност?

Кога и колко ще платим за всичко това?

Междувременно по-рано днес се разбра, че Комисията по отбрана на НС е отхвърлила ветото на президента с 13 на 7 гласа. ГЕРБ, ДПС и ВМРО отхвърлиха ветото, БСП и Воля го подкрепиха.


image0 (9K)