Радев в Русе: 30 години след промените, майките тук пак протестират – срещу социалната катастрофа. Надявам се правителството да ги чуе

Държавният глава е в Русе, където се провежда неформална среща между него и президентите на Австрия Александър ван дер Белен и на Румъния Клаус Йоханис.

[ad id=“225664″]

„Преди 30 г. русенски майки протестираха срещу една екологична катастрофа и това даде началото на промените. Днес други русенски майки протестират срещу една социална катастрофа и силно се надявам правителсвото да ги чуе“. Това заяви президентът Румен Раден на среща с майки на деца с увреждания в Русе, които протестират срещу неадекватната политика на правителството спрямо техните проблеми.

Президентът отказа да коментира нападките на премиера Борисов в интервюто пред Нова телевизия тази сутрин.

„Днес мои гости са президентите на Австрия и Румъния, за да обсъдим европейския дневен ред. Срещам се със студенти и кметове от крайдунавските градове. Това е моят дневен ред и в него аз няма да коментирам телевизионните изяви на премиера“, заяви държавният глава.

С критичен извод за икономическото развитие на Дунавския регион завърши тристранната президентска среща в Русе днес. На пресконференция с колегите си от Австрия и Румъния българският държавен глава заяви, че 7 години след приемането на Дунавската стратегия няма особен икономически напредък в региона.

[ad id=“263680″]

Тримата президенти участваха в конференция на тема Устойчиво развитие на Дунавските страни в Русенския университет, а преди това дискутираха „Бъдещето на обединена Европа“ с основни теми от европейския дневен ред по време на Българското председателство.

Румен Радев, Клаус Йоханис и Александър ван дер Белен са на общата позиция, че не се използва напълно потенциалът на Дунавския район, макар че една пета от хората в Европа са свързани с р. Дунав. Затова с общи усилия трябва да се възстанови връзката между хората по поречието на реката, защото между тях съществуват огромни икономически и социални различия.

Според тримата президенти трябва да се даде нов тласък на Дунавската стратегия и тя да бъде включена в дългогодишната финансова рамка на ЕС.

[ad id=“236993″]

„Западните Балкани са много важни, но не би трябвало да отклоняват усилия и ресурси от един от най-важните региони какъвто е Дунавският. Той трябва да стане ос в Европа на развитие и благоденствие“, заяви президентът Румен Радев в лекция пред студенти в Русенския университет в присъствието на президентите на Австрия Александър ван ден Белен и на Румъния Клаус Йоханис. В Канев център присъстват кметове на градове край Дунав, депутати, дипломати и студенти.

[ad id=“236999″]

Да възстановим Дунав като река която свързва Европа, а не ни разделя, призова Радев. Дунавската стратегия беше приета преди 7 г. Не използваме потенциала на река Дунав и на целия регион. Ако тръгнете по реката, ще откриете огромни регионални различия – едни от най-богатите и блестящи градове на Европа, но и най-бедните в България, разкритикува той. И призова правителствата ни да работят в по-добра координация и да убедим европейските власти да оказват повече внимание на Дунавския регион.


image0 (9K)