Радев: Външната политика на България трябва да се формира тук, в България

„България трябва да бъде инициатор и модератор на важни дебати, които да търсят консенсус и рационални решения по много важни теми от дневния ред на Европа. През изминалата година се ръководих от ясното съзнание, че нашата външна политика трябва да се формира тук, в София.“ Това заяви президентът Румен Радев по време на традиционния за началото на годината прием за ръководителите на дипломатическите мисии.

[ad id=“263680″]

„Тя трябва да се основава на откритост, принципност и предвидимост, за да печели приятели и партньори навсякъде по света. На тази основа трябва да се развиват отношенията ни с всички останали държави“, подчерта Радев.

С настъпилата 2018 г. той благодари за изключително резултатната дейност и сътрудничество през изминалата година.

„Благодаря ви и за всичко, което правите за развитието на двустранните отношения между България и всички държави, които представлявате“, обърна се президентът.

„От 1 януари България пое председателството, което за нас едновременно, е предизвикателство, но и огромна отговорност и възможност. Очакват ни напрегнати месеци, но ние имаме ясни цели и приоритети. България трябва да бъде инициатор на важни дебати, които да търсят консенсус и рационални решения по много важни теми от дневния ред на Европа. Ценностите, от които се водим, са солидарност и сигурност“, каза Румен Радев.
[ad id=“218001″]

 

„Важно за ЕС и намаляване на различията и икономическо развитие и жизнения стандарт. Едно от големите предизвикателства е да търсим баланс за стратегическите приоритети и за въпроси, които не търсят отлагане, като мигрантската криза и бюджетът на ЕС. Що се отнася до кохезионните фондове въпросът не е дали, а как те да бъдат продължени по един най-ефективен и резултатен начин. Уникалното достояние на ЕС е солидарността. Трябва да работим така, че тя да бъде запазена и развиван“, изтъкна Радев.

Според него значимият приоритет на нашето председателството са Западните Балкани: „Ние твърдо стоим зад този приоритет. Без да обърне внимание на този регион Европа не може да бъде силна и единна.“

„Европейското призвание на страните от Западните Балкани не подлежи на дискусии изобщо, но когато водим този дебат, трябва да бъде ясно, че оценката се основава на индивидуалните постижения на всяка една страна“, отбеляза Румен Радев.

 

[ad id=“218548″]

 

Той посочи, че българското председателството на Съвета на ЕС е едновременно и предизвикателство, и отговорност, и огромна възможност.

„Председателството отваря една нова врата за нас. Наред с него, важните въпроси от европейския дневен ред, ние се вглеждаме по-внимателно и в нас самите. Очакват ни напрегнати месеци, но ние имаме ясни цели и приоритети. България трябва да бъде инициатор и модератор на важни дебати, които да търсят консенсус и рационални решения по много важни теми от дневния ред на Европа. Председателството на Съвета на ЕС не означава, че то следва изцяло дневния ред на нашата външна политика“, акцентира държавният глава.

Според него честите кризи в региона на Близкия Изток налагат колективни подходи за тяхното разрешаване.

„България като външна граница на ЕС, е изключително заинтересована от бързото регулиране на конфликтите в Сирия и Йемен, от ликвидирането на остатъците от ислямска държава“, каза президентът.

„Предизвикателствата пред нас са много-сигурността, климатичните промени, борбата с религиозната радикализация, бедността. Може да постигаме успех само и единствено, ако работим заедно и кажем не на насилието и не на дискриминацията“, заключи Радев.

„Ангажирани сме да работим ръка за ръка за едно бъдеще без войни, разделения и окупации“, каза д-р Ахмед Ал Мадбух, извънреден и пълномощен посланик на Държавата Палестина и доайен на дипломатическия корпус в България. Той пожела успех на председателството.

„Ценностите, от които се ръководим, са солидарност, политическо единство, сигурност. Важно за Съюза е и намаляването на различията в икономическото развитие и жизнения стандарт между Изтока и Запада, Севера и Юга“, изтъкна Румен Радев.

По думите му едно от големите предизвикателства е да търсим баланс в едновременното поставяне на масата на стратегическите дългосрочни приоритети за Съюза и въпроси, които не търпят отлагане – като мигрантската криза, охраната на външните граници на ЕС, дебатите около Многогодишната финансова рамка, намаляващия бюджет в резултат на Брекзит и как той ще бъде балансиран, така че да не страдат социалните политики и сигурността на ЕС.
[ad id=“236480″]

 

За кохезионните фондове президентът Радев заяви, че въпросът не е дали, а как те трябва да бъдат продължени по най-ефективен и резултатен начин. „Уникалното достояние на ЕС е солидарността“, добави президентът.

 


image0 (9K)