Радев: Азиатските страни са естествен партньор на България – ние сме техният мост към Европа

Многообразието от обичаи, традиции и постижения в изкуството и особено във философията на азиатските народи будят възхищение, посочи държавният глава

[ad id=“225664″]

Азиатските страни са естествен партньор на България, защото ние сме техният мост към Европа. Това каза президентът Румен Радев по време на откриването на втория фестивал на азиатската култура, предаде „Фокус”.

Събитието се провежда на естрадната сцена в парк „Борисова градина” в столицата и е организирано по инициатива на Индонезийското посолство в България, заедно с още 12 дипломатически представителства – на Китай, Филипини, Пакистан, Палестина, Виетнам, Република Корея, Саудитска Арабия, Индия, Тайланд, Япония, Монголия и Иран.

„Азия е необятна. Не само като географско, но и като историческо и културно пространство. Континентът е люлка на древни цивилизации, които със своите културни постижения привличат вниманието на Европа от стари времена. Многообразието от обичаи, традиции и постижения в изкуството и особено във философията на азиатските народи будят възхищение”, посочи държавният глава в речта си по време на откриването.

[ad id=“263680″]

По думите му регионът се е превърнал в ключов фактор за световния икономически растеж и влияе все по-силно върху динамиката на международните процеси.

„В Азия днес са разположени глобални политически фактори и стратегически партньори на Европейския съюз. Регионът има нарастващо значение за световната политика, икономика и финанси. Има значение за установяването на мир и стабилност, за борбата с тероризма и справянето с климатичните промени”, аргументира се президентът.

Според него установените приятелски отношения между България и азиатските страни се дължат на добри традиции и съществен потенциал за сътрудничество.

[ad id=“236993″]

„Като председател на Съвета на ЕС, България отдава голямо значение за укрепване на диалога между Европа и Азия, по линия на Азиатско-европейския форум, както и за укрепване на сътрудничеството с Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия. Политиката и икономиката обикновено се поставят на преден план, но в ден като днешния искам да подчертая огромното значение на културното сътрудничество и контактите между хората. Значението на тези контакти ме подчертано и на осмата среща на министрите на културата на Азиатско-европейския форум, който се проведе тук, в София”, подчерта още президентът Румен Радев.

[ad id=“236999″]

Организаторите на фестивала споделят, че освен представяне на културата и традициите на държавите, събитието е посветено и на благородна кауза – приемните семейства, които фондация „За Нашите Деца“ подкрепя.


image0 (9K)