Радан Кънев: Турция и Русия ни лъгаха за „Турски поток“

„Многократно Бойко Борисов ни обясняваше, че “Турски поток” ще има, и повтаряше султанските опорни точки“, припомня бившият лидер на ДСБ

[ad id=“225664″]

„Многократно всички разумни наблюдатели и български политици отбелязвахме, че Путин и Ердоган блъфират с “Турски поток”. Така зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев коментира новините, че „Газпром“ е започнал да демонтира и замразява стотици километри от тръбопровода, подвеждащ газ по руска територия към морския участък на проекта.

Според него този „блъф“ е бил основно срещу България, която и „двамата султани броят за свой своенравен вилает.“

„Многократно Бойко Борисов ни обясняваше, че “Турски поток” ще има и повтаряше султанските опорни точки. Играеше го посланик на двете Високи порти в Брюксел и генерален губернатор в София.“, посочи Радан Кънев.

[ad id=“263680″]

„Интересно ми е какъв е днешният му коментар на водещ европейски геополитик и лидер на Западните Балкани. Сигурно, че той е спрял “Турски поток” в телефонен разговор с блъфьора Владимир Владимирович…“, допусна екслидерът на ДСБ.

„По информация на „Интерфакс“ заради съкращаването на първоначалните планове за капацитет на „Турски поток“ от 63 на 15.75 млрд. куб. м годишно са се оказали ненужни 506 км тръби. Те са част от Южния газов коридор, който бе проектиран за „Южен поток“. Сега започва демонтирането или консервирането на няколко участъка, тъй като след пренасочването им за обслужване на „Турски поток“ вместо първоначалните 4 тръби,  с Анкара бе договорена една тръба и втора под условие, че ЕС даде пълни гаранции, че иска да получава гориво по нея, ще изгради насрещна инфраструктура и ще й даде статут на специален проект за съюза“, обясни Кънев.

[ad id=“237001″]

„Замразява се строителството на поредицата компресорни станции Русская, Казачия и Кореновская „до вземането на решение за реализация на тези обекти“, каза в заключение Радан Кънев.


image0 (9K)